Tue19032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Τοποθέτηση Γ. Βασιλειάδη στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες

Τοποθέτηση Γ. Βασιλειάδη στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού στις Βρυξέλλες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες  με θέμα: «Εκπαίδευση, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός».

 Ο κ. Βασιλειάδης ανέπτυξε τις πολιτικές και στρατηγικές που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια στον τομέα ενίσχυσης του μαζικού αθλητισμού και του  εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων και παράλληλα εισηγήθηκε -μεταξύ άλλων-προτάσεις για την αύξηση της πρόσβασης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην αθλητική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης επισήμανε: «Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων ατόμων στον αθλητισμό αποτελεί κομβικό στοιχείο της στρατηγικής για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας (1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο). Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παιδική παχυσαρκία οφείλεται εκτός της κακής διατροφής και στην έλλειψη σωματικής άσκησης. Μάλιστα τα νούμερα αυτά αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης καθώς αυτό επηρέασε και τη διατροφή και την άσκηση του συνόλου του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε πολιτικές τα τελευταία χρόνια και παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που κινήθηκε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε και υλοποιήσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις όπως:
• Ενισχύσαμε το Πρόγραμμα Άθλησης για Όλους που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας και αυξήσαμε τον αριθμό των καθηγητών φυσικής αγωγής που απασχολούνται σε αυτό για να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
 • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης (αποφυγής πνιγμού) για το σύνολο των παιδιών που φοιτούν στην Γ’ Δημοτικού. Σήμερα πάνω από 65.000 παιδιά μαθαίνουν κολύμβηση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
• Στο πλαίσιο του προγράμματος BeActive διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν διάφορα αθλήματα και να μάθουν να παίζουν χωρισμένα σε ομάδες όχι ανά σχολείο αλλά σε μικτές ομάδες. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η θετική ανταπόκριση των παιδιών καθώς την περίοδο 2016-2017 είχαμε μόλις 7.500 συμμετοχές παιδιών έναντι 36.000 παιδιών την περίοδο 2017-2018 και 54.650 συμμετοχών την τρέχουσα περίοδο, 2018-2019. Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία, την γνωριμία των μαθητών με διάφορα αθλήματα, ακόμα και με τα λιγότερα δημοφιλή, σε δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Προς το παρόν η πρωτοβουλία αυτή έχει αναπτυχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και στόχος είναι να εδραιωθεί σε 10 μεγάλες πόλεις. Φέτος κάναμε για 3η συνεχόμενη χρονιά τη Sportexpo στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργείου της Βουλγαρίας και του Κυπριακού Οργανισμού Άθλησης.»
Ο Υφυπουργός πρότεινε μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα συμμετοχής στον αθλητισμό των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι μετανάστες.
 «Γνωρίζουμε όλοι το κόστος της συμμετοχής των παιδιών στις ακαδημίες, είναι στο σύνολό τους, ιδιαίτερα υψηλό για μια χαμηλόμισθη οικογένεια. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόγραμμα στοχευμένο στις οικονομικά αδύναμες ομάδες αλλά και στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία ή τους μετανάστες. Εμείς έχουμε φτιάξει ειδικά προγράμματα διότι πιστεύουμε ότι μέσω του αθλητισμού είναι πολύ πιο εύκολη η ενσωμάτωση στις δυσκολίες που περνάνε ερχόμενοι στην Ήπειρο μας. Για να μπορέσει βέβαια να υπάρξει συμμετοχή, θα πρέπει να υπάρξουν αθλητικές υποδομές. Για τη βελτίωση των αθλητικών μας υποδομών, έχουμε δημιουργήσει τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: μέσω του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και μια νέα χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής που θα βοηθήσει στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Τα έργα που επικεντρωνόμαστε δεν είναι μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά βιώσιμες εγκαταστάσεις στις γειτονιές και στα σχολεία με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον άθλησης για τα παιδιά. Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή σε μια χώρα που πέρασε από πολύ μεγάλες δυσκολίες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η υποχρηματοδότηση των υποδομών μας για πάνω από μια δεκαετία».
Στο τελευταίο μέρος της Συνόδου έγινε συζήτηση και για την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2028 ή/και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 με τον Υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη να αναφέρει τα εξής:
«Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας, όπως αποτυπώθηκε και στις προηγούμενες συνόδους μας ότι θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διεκδίκησης και υλοποίησης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων , ώστε η Ευρώπη και να μπορεί να φιλοξενεί, αλλά και να βρίσκεται ταυτόχρονα στη μικρότερη δυνατή οικονομική έκθεση με τα μεγαλύτερα δυνατά κοινωνικά αποτελέσματα σε περισσότερες της μια χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πεποίθηση μας για την κομβική σημασία του αθλητισμού στην συναδέλφωση των λαών, στην κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά και στην οικονομία, την ανεργία και τον τουρισμό, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου στο Βελιγράδι τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ των αρχηγών των κρατών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας σηματοδοτήθηκε η έναρξη της από κοινού συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για τον αθλητισμό, με κορωνίδα τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2028 ή/και του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2030.
 
Κατά τους προηγούμενους μήνες πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων των Υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό και των εκπροσώπων των τεσσάρων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών στο Βελιγράδι, στη Σόφια και στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν με διεξοδικό τρόπο οι απαιτήσεις της κάθε μίας διοργάνωσης όχι μόνο σε επίπεδο αθλητικών υποδομών αλλά και λοιπών αναπτυξιακών υποδομών όπως οδικά δίκτυα, συγκοινωνίες, φιλοξενία και λοιπές εμπορικές υπηρεσίες και υποδομές. Παράλληλα, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την 13 Απριλίου 2019 υπεγράφη μεταξύ των τεσσάρων Υπουργών αρμόδιων για τον αθλητισμό το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία και την υποβολή των φακέλων διεκδίκησης του Euro 2028 ή/και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς στέλνει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της συμφιλίωσης και της κοινής προσπάθειας μέσω του αθλητισμού, σε μια περιοχή που ταλανίστηκε στο παρελθόν από τους εθνικισμούς αλλά είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια νέα σελίδα κοινής προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον στην κοινή μας πατρίδα, στο κοινό μας σπίτι. Την  Ευρώπη.

Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή, που είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον στην περιοχή μας καθώς και στην προώθηση ανάλογων πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των σχέσεων όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και των υποψήφιων προς ένταξη κρατών, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι θέλουμε στο απώτερο μέλλον να ενταχθούν στο κοινό μας σπίτι».
photo1
photo2

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ