Sun28042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Γ. Βρούτσης: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη «μάχη» ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων με την ΕΠΑΘΛΑ ως πυλώνα των πολιτικών, του αναβαθμισμένου Υπουργείου Αθλητισμού

Γ. Βρούτσης: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη «μάχη» ενάντια στη χειραγώγηση των αγώνων με την ΕΠΑΘΛΑ ως πυλώνα των πολιτικών, του αναβαθμισμένου Υπουργείου Αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα για την Ευαισθητοποίηση (ARPS, Awareness Raising Practical Session)  σε θέματα χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, που διοργάνωσε στο Υπουργείο Αθλητισμού (5&6/10/23), η  Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, σε συνεργασία με τον συντονιστή του ευρωπαϊκού προγράμματος IntegriSport 3.0 (CSCF Foundation for Sports Integrity), με τη συμμετοχή του «πυρήνα» της ΕΠΑΘΛΑ, εκπροσώπων των διωκτικών αρχών, αθλητικών ομοσπονδιών, αθλητικών φορέων, στοιχηματικών εταιριών, όπως και μελών των ενώσεων αθλητών και αθλητριών.
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα με την ΕΠΑΘΛΑ που συντονίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, έχει δημιουργήσει μία βέλτιστη πρακτική για τις ευρωπαϊκές χώρες και ξεχωρίζει για το έργο της στην κοινή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να πατάξει το φαινόμενο της χειραγώγησης στον Αθλητισμό.
 
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του κ. Βρούτση:
 
«Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, που με νόμο θεσπίστηκε και επίσημα τον Νοέμβριο του 2020, μετά την κύρωση της Σύμβασης Macolin, αποτελεί πυλώνα των πολιτικών και του αναβαθμισμένου χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού. 
 
Η Ελλάδα η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γέννησε τον Αθλητισμό δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της καταπολέμησης των χειραγωγημένων αγώνων, της απαλλαγής του Αθλητισμού από τέτοιες παθογένειες που φθείρουν τις αξίες και τις αρχές του.
 
Ο κομβικός ρόλος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. στη μάχη που δίνεται για την χειραγώγηση των αγώνων έχει αναγνωριστεί διεθνώς, καθώς πλέον αποτελεί «βέλτιστη πρακτική», που ακολουθείται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Η άριστη δουλειά της Πλατφόρμας που συντονίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά έχει πλέον και εμφανή αποτελέσματα, με σειρά χειραγωγημένων αγώνων να εντοπίζονται και να διαβιβάζονται στην αθλητική και ποινική Δικαιοσύνη. 
 
Με καινοτόμες δράσεις όπως είναι το pre game alert, το e-learning tool, την πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών, επιδιώκουμε να περιορίσουμε τη χειραγώγηση και να συμβάλλουμε στην εκκαθάριση του αθλητικού κινήματος από καταστάσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του.
 
Έχοντας συμμάχους τους ίδιους τους ανθρώπους του Αθλητισμού, η  ΕΠΑΘΛΑ ενθαρρύνει την καταγγελία ύποπτων προσεγγίσεων και διαμορφώνει τα εργαλεία εκείνα που γίνονται όπλα στα χέρια όλων όσων αντιλαμβάνονται ύποπτες συναλλαγές. 
Είμαστε εδώ για να καταφέρουμε μέσα από συντονισμένες δράσεις να προσφέρουμε στους φιλάθλους έναν αθλητισμό στηριγμένο σε αξίες καθαρές, που θα διδάσκει και θα διαδίδει διαχρονικά μηνύματα του Ευ Αγωνίζεσθαι. 
Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι μία παγκόσμια απειλή την οποία το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Χρειάζεται συνέργειες με τις διωκτικές αρχές και άλλους κυβερνητικούς φορείς ώστε να έχουμε διαθέσιμα όλα τα κατάλληλα εργαλεία και μεθόδους. 
Αυτό ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη διημερίδα που έχει σκοπό αυτή τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των διωκτικών αρχών». 
 
Γ. Μαυρωτάς: «Κομβική η τεχνογνωσία των διωκτικών αρχών»
 
Στην παρουσίασή του ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για το ελληνικό και διεθνές πλαίσιο στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και τόνισε ότι το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την παγκόσμια απειλή πίσω από την οποία πολλές φορές βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητες οι συνέργειες με τις διωκτικές και άλλες κυβερνητικές αρχές καθώς και με το στοιχηματικό οικοσύστημα πράγμα το οποίο αποτελεί και το βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης διημερίδας ευαισθητοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Πρόκειται για υποθέσεις που δεν αποδεικνύονται εύκολα και για αυτό η αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων χρειάζεται εισροές και από την αθλητική κοινότητα και από το στοιχηματικό οικοσύστημα και βέβαια την τεχνογνωσία των διωκτικών αρχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τις κατάλληλες συνεργασίες.» 
 
Η Αναπληρώτρια Διοικητής της ΕΑΔ, κ. Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναφερόμενη στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων ως ένα φαινόμενο που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, σημείωσε ότι, «Η έκταση που έχουν λάβει οι παρεμβάσεις στην έκβαση αθλητικών αναμετρήσεων και στο βαθμό που αυτές μέχρι σήμερα έχουν αναδειχθεί καθιστούν αναγκαία τη συνεργασία υπηρεσιών επιβολής του νόμου και δικαστικών αρχών». Συνέχισε τονίζοντας πως «Η Διημερίδα Ευαισθητοποίησης που διοργανώνεται από την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. στο πλαίσιο του έργου IntegriSport 3.0 σε συνεργασία με το CSCF, Foundation for Sports Integrity, που αποτελεί τον συντονιστή αυτού του ευρωπαϊκού έργου, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία συνεργασιών, την ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και την ενδυνάμωση ερευνητικών δεξιοτήτων στην αποτελεσματική τουλάχιστον αντιμετώπιση της χειραγώγησης, αν όχι την εξάλειψή της».
 
Ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Αρχής με την ΕΠΑΘΛΑ, υπογραμμίζοντας ότι η ίδρυση και λειτουργία αυτής έδωσε μια νέα προοπτική στην αντιμετώπιση των φαινομένων χειραγώγησης, τομέας που εμπίπτει και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αρχής  και συνέχισε αναφερόμενος στη διημερίδα Ευαισθητοποίησης:  
«Η διημερίδα στο πλαίσιο του integriSport 3.0, στην οποία προσκλήθηκα και με χαρά ανταποκρίθηκα και συμμετέχω εκπροσωπώντας την Αρχή, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των ερευνών και της δίωξης  εγκλημάτων  που σχετίζονται με την αθλητική χειραγώγηση.  Τρεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους μια τέτοια επιτυχής προσπάθεια στηρίζεται. Πρώτον: η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των προσώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Δεύτερον: η  ειδική και συνεχής εκπαίδευση των στελεχών των συναρμόδιων Αρχών (αστυνομικών, δικαστικών, εποπτικών, ανεξάρτητων), ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά, όταν και όπου απαιτείται. Και τρίτον: η συστηματική και εποικοδομητική διεθνής συνεργασία, που θα διευρύνεται  και δεν θα εξαντλείται μόνο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών». 
Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι η Αρχή βρίσκεται στη διαδικασία παραλαβής ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που αναβαθμίζει τις ψηφιακές της δυνατότητες και θα αποτελέσει, εκτός των άλλων και ένα  επιπλέον αποτελεσματικό και αξιόπιστο εργαλείο για την  παρακολούθηση και τον έλεγχο της ροής του μαύρου ή βρώμικου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων. 
 
 
 
Θ. Ζαγοράκης: Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι συμπαίκτες»
 
Το δικό του μήνυμα μέσω βίντεο, έστειλε και ο αρχηγός της πρωταθλήτριας ομάδας ποδοσφαίρου το 2004 και Ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης, τονίζοντας πως «σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι συμπαίκτες» και συνέχισε:  «Η χειραγώγηση αγώνων αμαυρώνει την ίδια την ουσία του αθλητισμού. Μαζί, στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, για την αγάπη του παιχνιδιού και την υπερηφάνεια του ευ αγωνίζεσθαι. Στη μάχη αυτή, δεν είμαστε μόνοι. Η αστυνομία και οι διωκτικές αρχές είναι οι σύμμαχοί μας, που μπορούν να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη θα επικρατεί εντός και εκτός γηπέδου. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IntegriSport παρέχει αυτή την πλατφόρμα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συναντηθούν και να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων που πλήττει την αξιοπιστία του αθλητισμού».
 
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από εμπειρογνώμονες τόσο στα θέματα της αντιμετώπισης της χειραγώγησης σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και της εκπαίδευσης για την πρόληψη του φαινομένου. 
 
Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με τρία πάνελ. Στο πρώτο συμμετείχαν εκπρόσωποι των στοιχηματικών εταιριών και της ΕΕΕΠ (Δ. Ντζανάτος, Χρ. Παναγόπουλος, Ι. Σπανουδάκης, Γ. Δριχούτης), οι οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα συνεργασίας με τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, όπως και αυτό της αντιμετώπισης του παράνομου στοιχήματος. 
 
Στο δεύτερο εκπρόσωποι των ενώσεων αθλητών και αθλητριών (Ε. Μάλτση, Γ. Μπράχο, Α. Γλυνιαδάκης, Β. Μηνούδης, Κ. Κοκκινάκης) στάθηκαν στους κινδύνους της χειραγώγησης για τους πρωταγωνιστές του αθλητισμού και στο πώς μπορούν να είναι μέρος της λύσης. 
 
Ο ρόλος των αθλητικών ομοσπονδιών στην Ελλάδα απέναντι στη χειραγώγηση και η συνεργασία τους με άλλα εμπλεκόμενα μέρη ήταν το θέμα του τρίτου πάνελ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομοσπονδιών και της ΕΟΕ (Φ. Καραμανλάκη, Δ. Δαβάκης, Β. Ντάκουρης, Ν. Σοφιανός, Σ. Αυγουλέας, Κ. Σταματιάδης) και συντονισμό από το στέλεχος της ΕΠΑΘΛΑ Βασίλη Κεραμάρη.
 
Το πρόγραμμα της διημερίδας ολοκληρώθηκε με την κλειστή συνεδρίαση εκπροσώπων των αρχών επιβολής του νόμου, δικαστικών και της εισαγγελίας, από Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Εσθονία, Μάλτα, Αυστρία, όπου μοιράστηκαν καλές πρακτικές διερεύνησης και εντοπισμού περιπτώσεων χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. 
 
Επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις των ομιλητών της πρώτης μέρας.
 

Εδώ η παρουσίαση του γγΑ Γ. Μαυρωτά

Εδώ η παρουσίαση της Raquel Mirabet, INEFC

Εδώ η παρουσίαση των Cristina Swan, Daniel Chan, ULIS

Εδώ η παρουσίαση του Norbert Rubicsek, CSCF 

Εδώ η παρουσίαση του Carlos Gutierrez,,CSCF

Εδώ η παρουσίαση του Ιωάννη Μπράχο, FIFPRO

Εδώ η παρουσίαση της  αν. Καθηγήτριας Μάρκετινγκ και Διοίκησης, Ελισάβετ Μανώλη

family photopr

vroutsispr

 

 

mavrotaspr


panelpr

rogkakou2a

vourliotis 2pr



vroutsis-vourliotispr

 2o panel2a

 

1a panel

 

panel3a

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ