Επιστολή διαμαρτυρίας του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη στον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. Ζακ Ρογκ
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα της Πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, την παρακάτω επιστολή.
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Με μεγάλη έκπληξη και μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να αφαιρέσει το άθλημα της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων του 2020.
Το άθλημα της πάλης είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
Από την εποχή των Αργοναυτών του Ιάσονα, που τελούσαν αγώνες πάλης, μέχρι την Τροία και τα έπαθλα του Αχιλλέα και αργότερα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το άθλημα της πάλης έχει καταξιωθεί και συνδεθεί στη συνείδηση των λαών όχι μόνο με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και τον παγκόσμιο.
Η πάλη ξεκίνησε την ιστορική της αγωνιστική διαδρομή στους 18ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π.Χ με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Λάκωνα Ευρύβατο και διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων της αρχαιότητας μέχρι την κατάργησή τους.
Από το 1896, με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το άθλημα εντάχθηκε στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα με την ονομασία ελληνορωμαϊκή πάλη.
Η ελευθέρα πάλη εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1904, ενώ μέχρι σήμερα και τα δύο στυλ παραμένουν στο πρόγραμμα όλων των Ολυμπιακών αγώνων. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004, μάλιστα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η γυναικεία πάλη.
Το άθλημα έχει τεράστια παγκόσμια απήχηση, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι στη Διεθνή Ομοσπονδία της πάλης μετέχουν ως μέλη 180 χώρες. Αποτελεί ένα τεχνικό και ευγενικό άθλημα, στο οποίο αθλούνται εκατομμύρια αθλητές και αθλήτριες σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία, η παράδοση και η κοινωνική αποδοχή που την χαρακτηρίζουν δεν πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της θεαματικότητας των ΜΜΕ και της εμπορευματοποίησης.
Εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των Ελλήνων αλλά και τον σεβασμό του λαού μας στην ιστορία του αθλήματος, επιθυμούμε τη συνέχιση του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων.