Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Γ. Ανδριανός και η Κ. Γιαννακίδου στο Συνέδριο «Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη ηλικία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Ο Γ. Ανδριανός και η Κ. Γιαννακίδου στο Συνέδριο «Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη ηλικία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


     Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 25-26 Φεβρουαρίου με τίτλο: «Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη ηλικία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συμμετείχε με την εξής θεματική ενότητα: «Υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ηλικιωμένων - εθνικές πρακτικές». 
    
Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό.

     «Η διασφάλιση της υγείας και των προϋποθέσεων για μια υψηλή ποιότητα ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες κάθε ηλικίας είναι δικαίως και αυτονόητα στόχος πρώτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα επιμέρους κράτη-μέλη.
     Η αποτελεσματική ανάπτυξη νέων πολιτικών, προϋποθέτει τη θεμελίωση τους σε δεδομένα της επιστημονικής έρευνας. Έχει γι’ αυτό ιδιαίτερη σημασία η διαρκής επικαιροποίηση αυτών των δεδομένων, ιδιαίτερα μάλιστα υπό το πρίσμα της συντελούμενης αλλαγής των δημογραφικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα:
     Αφενός στο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν από νωρίς υγιεινές συνήθειες διατροφής και άθλησης ώστε να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα.
     Αφετέρου, να εξασφαλίσουμε τους όρους, αλλά και την ενθάρρυνση, ώστε και οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να ενσωματώσουν αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά τους».
    
     Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, η οποία και προέδρευσε στη θεματική ενότητα: «Υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ηλικιωμένων - εθνικές πρακτικές», τόνισε την ανάγκη της προώθησης της υγιεινής διατροφής και της αύξησης των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Παράγοντες καθοριστικοί για τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.
     Αξιόλογες έρευνες και συμπεράσματα παρουσίασαν επίσης οι ομιλητές. Ο Δρ Michel Chauliac, από το Υπουργείο Υγείας & Αθλημάτων της Γαλλίας, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία της Γαλλίας και τις πρακτικές που εφαρμόζουν στη χώρα του, πάνω σε αυτό το θέμα.
Για την εμπειρία της Σλοβενίας, μίλησε η κα Mojka Gabrijel?i?, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ενώ σημαντικά στοιχεία και έρευνες για την Ελλάδα, παρουσίασε η  Δρ Ειρήνη Κοΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
     Αναλυτικά η εισήγηση της Γενικής Γραμματέως Αθλητισμού Κυριακής Γιαννακίδου.
     «Η συμβολή της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και της υιοθέτησης υγιεινών προτύπων διατροφής στην καλύτερη σωματική και ψυχική  υγεία των ατόμων είναι εκτενώς τεκμηριωμένη.
Οι σωστές αποφάσεις που αφορούν στον τρόπο διαβίωσης και περιλαμβάνουν ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα στην τακτική μας ρουτίνα, μπορούν να συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή. Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές και ο σωματικά δραστήριος βίος από τα πρώτα χρόνια της ζωής μέχρι και την τρίτη ηλικία συμβάλλουν επίσης στη μείωση του κινδύνου πολλών παθήσεων.
     Η πρωτοβουλία της προώθησης της υγιεινής διατροφής και της αύξησης των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή πολλών φορέων, μεταξύ των οποίων οι κυβερνήσεις, οι επαγγελματίες υγείας, η βιομηχανία τροφίμων, τα μέσα ενημέρωσης και οι καταναλωτές.
     Είναι συνεπώς κοινή μας ευθύνη να βοηθήσουμε στην προώθηση τεκμηριωμένων στρατηγικών που στοχεύουν στην παρακίνηση των ατόμων τρίτης ηλικίας και γενικότερα των πολιτών, ώστε να μένουν σωματικά ενεργοί και να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες  βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την υγεία τους και συνολικότερα το επίπεδο ποιότητας ζωής τους».
    
     Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των Υπουργών Υγείας, η κα Γιαννακίδου εκπροσώπησε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πάνελ και αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών άσκησης από την πλευρά της ΓΓΑ.
      «Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού κα της προώθησης πολιτικών άσκησης, έχουμε δύο διευθύνσεις. Τη Διεύθυνση Υποστήριξης Άθλησης και Διατροφής και τη Διεύθυνση Άθλησης για Όλους, στην οποία υπάγονται τα προγράμματα Άθλησης για Όλους (Sports for all programs). Στη Διεύθυνση αυτή έχει δημιουργηθεί το Οργανωτικό Πλαίσιο Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.
     Πρόκειται για ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, τα Πανεπιστήμια, την Περιφέρεια και γενικότερα φορείς (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) οι οποίοι ασχολούνται με την Άθληση για Όλους και την Αθλητική Αναψυχή.
     Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επεξεργαζόμαστε πρόγραμμα για την ενίσχυση της άθλησης των πολιτών σε φυσικό περιβάλλον (ύπαιθρο).
     Παράλληλα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προσπαθούμε να θεσπίσουμε κανόνες ασφαλείας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ατυχημάτων, σε όσους πολίτες επιθυμούν να ασχοληθούν με υπαίθριες δραστηριότητες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού σκοπεύουμε να θεσπίσουμε κανόνες ασφαλείας όχι μόνο για τις υπαίθριες δραστηριότητες αλλά και για τα extreme sports ώστε να παράσχουμε ασφάλεια σε όλους τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες».
    
    
    
1


 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ