Ομιλία του Γ. Ανδριανού στην εκδήλωση με θέμα "Ο αθλητικός τουρισμός σαν μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας"
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 12 Μαΐου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Αργολίδας με θέμα «Ο αθλητικός τουρισμός σαν μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας». Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σ. Καπράλος, ο αν. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αν. καθηγητής Στρατηγικού Μάνατζμεντ και Διοίκησης Αθλητισμού κ. Θ. Κριεμάδης, και ο Προπονητής της ομάδας χάντμπολ του Διομήδη Άργους και Ομοσπονδιακός Προπονητής της Εθνικής Παίδων κ. Δημήτρης Δημητρούλιας.
Στην ομιλία του, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι γνωστά σε όλους μας, σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι αυτά τα πλεονεκτήματα να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο, με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο.
Η σημασία του τουρισμού είναι δεδομένη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, λίγες μόλις μέρες πριν την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε τις εντυπωσιακές προβλέψεις για τη φετινή χρονιά: Φέτος, πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας, με την συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ να φτάνει το 15%.
Στόχος ρεαλιστικός είναι τα επόμενα 5 χρόνια τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξηθούν κατά 10 δις ευρώ και κατά 25 δις σε δεκαετή ορίζοντα, δημιουργώντας πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μια από τις σημαντικές προκλήσεις είναι να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, επενδύοντας μεταξύ άλλων στον θεματικό τουρισμό: τον συνεδριακό, τον θρησκευτικό, τον ιατρικό, τον καταδυτικό, το γιώτινγκ και την κρουαζιέρα και βεβαίως τον αθλητικό τουρισμό.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αθλητικό τουρισμό, οι προοπτικές είναι κυριολεκτικά τεράστιες. Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:
Ξεκινώ πρώτα απ’ όλα από ένα συμβολικά και ουσιαστικά δυνατό χαρτί του ελληνικού αθλητισμού, τον Μαραθώνιο: Τόσο στην κλασική διαδρομή, όσο και στους υπόλοιπους Μαραθωνίους που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, το ένα ρεκόρ συμμετοχής καταρρίπτεται μετά το άλλο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους συμμετέχοντες. Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η επιτυχία που είχε ο Μαραθώνιος που για πρώτη φορά φέτος διοργανώσαμε στο Ναύπλιο. Ο Μαραθώνιος δρόμος, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας από τους άξονες για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε είναι η θάλασσα: Τα θαλάσσια αθλήματα έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και δυναμική προσέκλυσης τουριστών πολύ υψηλού επιπέδου στις πολύ σημαντικές χρονικές περιόδους μάλιστα τουλάχιστον λίγο πριν την έναρξη και τουλάχιστον λίγο μετά την λήξη της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου.
Το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο είναι ο ορεινός αθλητισμός. Λίγοι ίσως γνωρίζετε ότι η Ελλάδα διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες πλαγιές αναρρίχησης στον κόσμο. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε, αν δεν το ξέρετε ήδη, είναι οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για διοργανώσεις όπως το mountain bike ή μεγάλοι ποδηλατικοί γύροι και οι αγώνες δρόμου αντοχής.
Το τέταρτο κεφάλαιο, είναι φυσικά οι παραδοσιακού τύπου διεθνείς διοργανώσεις. Η Ελλάδα διαθέτει και την τεχνογνωσία, και το ανθρώπινο δυναμικό και τις εγκαταστάσεις – παρά τα προβλήματα που κάποιες από αυτές έχουν – για να φιλοξενεί διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας.
Και στην κατεύθυνση αυτή, οφείλουμε βεβαίως να αξιοποιήσουμε τη σύνδεση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας με συγκεκριμένα αθλήματα. Εδώ στην Αργολίδα, έχουμε την ομάδα του Διομήδη στο χάντμπολ που μας έκανε όλους περήφανους με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου αλλά και με την πορεία του στις εγχώριες διοργανώσεις κάθε χρονιά.
Και θέλω μ’ αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τον κόουτς Δημήτρη Δημητρούλια που έχουμε μαζί μας σήμερα για την σπουδαία δουλειά που κάνει στον Διομήδη.
Οφείλουμε λοιπόν να δώσουμε ξεχωριστή έμφαση στο χάντμπολ εδώ στην Αργολίδα και το Άργος, ξεχωριστή έμφαση στο βόλεϊ στη Θράκη, και ούτω καθεξής.
Το πέμπτο κεφάλαιο είναι η παροχή της δυνατότητας προπόνησης και προετοιμασίας σε ξένους αθλητές και ομάδες.
Το έκτο, είναι η αξιοποίηση του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τόσο με την αναβάθμιση του ράλι Ακρόπολης, όσο και με άλλες διοργανώσεις, όπου αυτό είναι εφικτό.
Άφησα για το τέλος την αξιοποίηση της τεράστιας παρακαταθήκης του Ολυμπισμού. Τόσο η αρχαία Ολυμπία, όσο και τα τοπόσημα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα μας, από το Καλλιμάρμαρο μέχρι και το ΟΑΚΑ είναι προορισμοί με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και σημασία. Και τα περιθώρια για την καλύτερη προβολή και αξιοποίησή τους είναι πολύ μεγάλα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι αυτές τις δυνατότητες να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τι μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση;
Πρώτα απ’ όλα, να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, από τον ίδιο τον αθλητικό νόμο, μέχρι το πλαίσιο που διέπει συγκεκριμένες δράσεις, όπως τον καταδυτικό τουρισμό, τις προϋποθέσεις για την οργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος, ή την αδειοδότηση των υπευθύνων για τα λεγόμενα extreme sports.
Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο της προετοιμασίας του νέου αθλητικού νόμου και, όπου χρειάζεται συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, προχωράμε στις απαιτούμενες δράσεις.
Ταυτόχρονα, προχωράμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κρίση, αλλά και όσων προϋπήρχαν και διογκώθηκαν λόγω της κρίσης αυτά τα χρόνια: στην επισκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών - ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Καπράλος μπορεί να σας πει το μέγεθος και τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας - την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την στήριξη του αθλητισμού σε κάθε επίπεδο.
Και εδώ θέλω να υπογραμμίσω το πόσο η αλλαγή των δεδομένων που με δραματικό τρόπο έφερε η κρίση, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης θετικών αλλαγών.
Εδώ και δεκαετίες, η δομή του ελληνικού αθλητισμού ήταν κάθετη, ανελαστική και εν πολλοίς αναποτελεσματική: πολλοί αθλητικοί φορείς σε μεγάλο βαθμό απλώς διαχειρίζονταν τους πόρους που τους αποδίδονταν.
Σήμερα, έχει ξεκινήσει πλέον δυναμικά μια προσπάθεια πιο ενεργητικής προσέγγισης: κάποιες Ομοσπονδίες και σωματεία έχουν αρχίσει προσπάθειες εξορθολογισμού και εξωστρέφειας που ήδη αποδίδουν απτά αποτελέσματα, τόσο στην ανάπτυξη του αθλητισμού, κυρίως στους νέους και τα παιδιά, όσο και στην εξεύρεση πρόσθετων πόρων. Αυτό λοιπόν το παράδειγμα θέλουμε να το ενθαρρύνουμε και να το ενισχύσουμε.
Βεβαίως, ο ρόλος της πολιτείας είναι δεδομένος και δεν αλλάζει. Η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη του αθλητισμού είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους και, όπως αποδεικνύει και η έκτακτη επιχορήγηση των 11 εκατομμυρίων ευρώ που διασφαλίσαμε με την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, η βούληση για την στήριξη του αθλητισμού και των Ομοσπονδιών είναι ξεκάθαρη.
Με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη λογοδοσία στους φορολογούμενους που χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού, με έλεγχο μέχρι και για το τελευταίο ευρώ που κατευθύνεται στον αθλητισμό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για την στήριξη των φορέων.
Στόχος είναι αφενός ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου αλλά και της νοοτροπίας και των πρακτικών που χαρακτηρίζουν τον αθλητισμό μας, και αφετέρου η ενίσχυση του κεφαλαίου εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Κι αυτό γιατί η εμπιστοσύνη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουμε στο επόμενο βήμα που αφορά τον αθλητισμό συνολικά αλλά και συγκεκριμένα το ειδικό θέμα της σημερινής εκδήλωσης, τον αθλητικό τουρισμό.
Η αποτελεσματική ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, απαιτεί την συνεργασία πολλών φορέων. Γι’ αυτό, μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα συγκαλέσω συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η ΕΟΕ, οι Ομοσπονδίες, οι Περιφέρειες και δήμοι, καθώς και το Υπουργείο Τουρισμού και ειδικοί εμπειρογνώμονες όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα ΤΕΦΑΑ και άλλα συναφή πανεπιστημιακά τμήματα. Και βεβαίως όλα αυτά θα τα εξετάσουμε και με το ΕΣΑΣ το οποίο συγκροτούμε.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός χάρτη αθλητισμού που θα περιλαμβάνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα των διοργανώσεων και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν και να προγραμματίζουν αποτελεσματικά δράσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα μπορέσουν έτσι να δημιουργήσουν νέους πετυχημένους αθλητικούς θεσμούς και οι αθλητικές Ομοσπονδίες να εμπλουτίσουν το καλεντάρι των δράσεών τους, αλλά και να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις συνέργειας με συγκεκριμένες περιοχές.
Οι αθλητικές δράσεις θα συνδεθούν αποτελεσματικότερα με τον ευρύτερο τουρισμό, τις δράσεις πολιτισμού και την τοπική οικονομία της κάθε περιοχής.
Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση διεθνών διοργανώσεων θα γίνει ευκολότερη, όπως αποτελεσματικότερη θα είναι και η διεθνής προβολή του τουριστικού προϊόντος μας.
Θέλω εδώ να τονίσω την καθοριστική συμβολή που ήδη έχει στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας του αθλητισμού μας το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και προσωπικά ο καθηγητής κύριος Κριεμάδης. Αναφέρω ενδεικτικά το πρωτοποριακό, μεταπτυχιακού επιπέδου πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Και είμαι βέβαιος ότι η επιστημονική προσέγγιση του Πανεπιστημίου γενικότερα και ειδικά του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο που μπορούμε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε ευρύτερα και αποτελεσματικά. Κι αυτό γιατί αλλαγή της νοοτροπίας, η έμφαση στην επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων απαιτεί την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης.
Αυτοί λοιπόν είναι οι άξονες της στόχευσής μας για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και δρομολογούμε.
Είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε. Με προγραμματισμό, με συντονισμό και συνένωση δυνάμεων, με έμφαση στο αποτέλεσμα, με πλήρη διαφάνεια, μπορούμε μέσα από τον αθλητικό τουρισμό να δούμε και την εθνική οικονομία, και τις τοπικές κοινωνίες να ενισχύονται ουσιαστικά.
Ο αθλητισμός ξεκίνησε ως ιδέα εδώ στην Ελλάδα. Αυτή την αλήθεια ολόκληρος ο πλανήτης την αναγνωρίζει. Την συγκίνηση που αισθανόμαστε οι Έλληνες στην τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας, ή στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την έπαρση της σημαίας μας σε κάθε τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι άλλοι λαοί δεν έχουν την ευκαιρία να την νιώσουν, δεν έχουν αυτή την μοναδική τύχη
Οφείλουμε λοιπόν σ’ αυτό το μοναδικό προνόμιο να φανούμε αντάξιοι».