Επίσκεψη Γ. Βασιλειάδη στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης επισκέφτηκε σήμερα τη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, όπου στην ομιλία του ανέπτυξε το πλάνο της αθλητικής ηγεσίας και τη συνεργασία της ΓΓΑ με τις σχολές Φυσικής Αγωγής, είχε συναντήσεις με αθλητικούς φορείς της πόλης, επισκέφθηκε το Δημοτικό Κολυμβητήριο και το Δημοτικό Στάδιο όπου βρίσκονται στην τελική φάση έργα χρηματοδοτούμενα από την ΓΓΑ, ενώ παρέστη στα εγκαίνια του Βιομηχανικού Μουσείου Μύλου Ματσόπουλου. Ο Υφυπουργός στις συναντήσεις του με τους φορείς, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανακατασκευή του ταρτάν του Εθνικού σταδίου, ενώ σε δεύτερο χρόνο τη δημιουργία πίστας αθλητικής αναρρίχησης και την ολοκλήρωση του συνεδριακού-επιστημονικού κέντρου της ΣΕΦΑΑ ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα του κολυμβητηρίου στο πάρκο του Άη Γιώργη που παραμένει κλειστό. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Παπαστεργιου η δωρεά προς τον Δήμο των μεταλλικών κερκίδων που θα απεγκατασταθούν από το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ προκειμένου να καλύψουν ανάγκες των ερασιτεχνικών γηπέδων του Δήμου.
Κατά την ομιλία του στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων ο Υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σε μία από τις κορυφαίες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας και λέω κορυφαίες, διότι οι σχολές κρίνονται από το παραγόμενο επιστημονικό έργο και στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων είναι πολύ μεγάλο και υψηλού επιπέδου, κάτι που μαρτυρούν και οι δείκτες. Εδώ και 2,5 χρόνια προσπαθούμε με τη δική μας φιλοσοφία για τον αθλητισμό και την εκπαίδευση να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παρεμβάσεις Και για να μιλήσω συγκεκριμένα για τις σχολές της φυσικής αγωγής, στόχος μας είναι να τις καταστήσουμε επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της φυσικής αγωγής, να τις προσαρμόσουμε στις σύγχρονες εξελίξεις και να παρέχουμε σε αυτές τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια για την ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεσή τους με τα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας αλλά και το εξωτερικό.
Ήδη η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει ξεκινήσει την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με τις σχολές φυσικής αγωγής στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού αθλητικού σχεδιασμού, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της αθλητικής υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα επιλύουμε προβλήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποδόσφαιρο. Συνεργαζόμαστε με την ΟΥΕΦΑ προκειμένου να φτιαχτεί το πλαίσιο ώστε οι σχολές Φυσικής Αγωγής να δίνουν πτυχίο προπονητή ΟΥΕΦΑ στους απόφοιτους που διαλέγουν την ειδικότητα ποδόσφαιρο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, σε συνεργασία με τις σχολές φυσικής αγωγής, και στις σχολές προπονητών της ΓΓΑ και να επεξεργαστούμε θεσμικά νέους τομείς του αθλητισμού οι οποίοι εξελίσσονται αυτή την περίοδο και ενδεχόμενα δεν βρίσκονται στα προγράμματα σπουδών.
Για μας και ως κυβέρνηση ο αθλητισμός παίζει κομβικό ρόλο, δυστυχώς όμως βιώνουμε μια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται με νούμερα και τα νούμερα είναι αμείλικτα. Στον ελληνικό αθλητισμό έπεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς κανένα όραμα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκεί που υπήρχαν πραγματικές ανάγκες να μην επενδυθούν τα χρήματα που έπρεπε και εκεί που οι ανάγκες ήταν σαφώς λιγότερες να γίνουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις οι οποίες είτε σήμερα είναι κλειστές ή δεν μπορούν να συντηρηθούν, ή δεν έχουν κόσμο να τις χρησιμοποιήσει. Το ίδιο συνέβη και με τις σχολές φυσικής αγωγής που έχουν απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μας. Το ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας αν και αυξημένο είναι περιορισμένο. Αν σε αυτό συνυπολογίσει κάποιος και τα 3 με 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πάνε σε δικαστικές αποφάσεις του 2004 που ακόμη και σήμερα πληρώνουμε, καταλαβαίνετε ότι το έργο μας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.
Όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι με χρηστή διαχείριση, με ανοιχτό μυαλό, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προτάσσοντας όμως το δημόσιο συμφέρον και ως προς τις πανεπιστημιακές σχολές μας τη δημόσια δωρεάν παιδεία, θα πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές παρεμβάσεις. Έχουμε ανοίξει τις πόρτες για συνεργασία και διάλογο στην προσπάθειά μας να βρούμε λύση, σε όλους τους αρμόδιους. Δεν σας κρύβω ότι το πρότζεκτ για την αναρρίχηση που σχεδιάζεται εδώ στα Τρίκαλα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να μας δώσει μια προοπτική, να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία και με την οικονομία και να είναι κομβικό για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου. Έχει λοιπόν νόημα και ως έργο να επικεντρωθείς σε αυτό. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο μπάτζετ πρέπει να αποφασίσεις που θέλεις να το επενδύσεις και αυτό θα γίνει έπειτα από συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς».