Ο Γ. Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΙPC Andrew Parsons παρουσία του προέδρου της ΕΠΕ Γ. Φουντουλάκη
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης είχε συνάντηση με τον ο πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Andrew Parsons, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Φουντουλάκη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Πρόεδρος του Πανελληνίου αθλητικού σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα», Κατερίνα Παναγοπούλου.
Γιώργος Βασιλειάδης: «Η Ελληνική Παραολυμπιακή επιτροπή έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στο προσφυγικό ζήτημα. Έχει βοηθήσει αφάνταστα επιτελώντας με επιτυχία και τον κοινωνικό της ρόλο πέρα από τον αμιγώς αθλητικό. Είμαστε περήφανοι που αυτή της η δράση έχει αναγνωριστεί διεθνώς και εμείς ως ελληνική πολιτεία βρισκόμαστε στο πλευρό της. Είχα την ευκαιρία να δω τον πρόεδρο της IPC Andrew Parsons και να τον ενημερώσω και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά για τον αθλητισμό των Ατόμων με Αναπηρία. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια είχαμε καθυστερήσει αλλά με στοχευμένες δράσεις καταφέρνουμε το επόμενο διάστημα να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε όλον τον κόσμο. Είναι γνωστό ήδη το πρόγραμμα με τις παραλίες και την πρόσβαση σε αυτές των ατόμων με αναπηρία, στο οποίο έχουμε σύμμαχο και την Ελληνική Παραολυμπική Επιτροπή, που θα βοηθήσει στη διάδοσή του, ώστε το καλοκαίρι του 2019 να υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί για να διευκολύνουν τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ, πολύ σημαντικό και κομβικό για την ενσωμάτωση. Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας πολιτικής και μιας πεποίθησης ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Από εκεί και μετά με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έχουμε μια διαρκή και εξαιρετική συνεργασία. Επιβεβαιώσαμε αφενός μεν κάποια ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και μία έξτρα χρηματοδότηση που θα δοθεί στα σωματεία παράλληλα συζητήσαμε και το που βρισκόμαστε στο θέμα της δημιουργίας του αθλητικού κέντρου της Επιτροπής».
Andrew Parsons: «Είναι νομίζω μία από τις πολύ σημαντικές στιγμές της Παραολυμπιακής Επιτροπής της Ελλάδας που στη θητεία του κ. Φουντουλάκη είναι σε εξέλιξη αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα και η Ελληνική Παραολυμπιακή επιτροπή καλωσορίζουν μέσω του αθλητισμού τους πρόσφυγες με αναπηρία που βρίσκονται στη χώρα, με στόχο να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ένα παράδειγμα που θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Είμαι πάρα μα πάρα πολύ χαρούμενος με όσα έχω δει εδώ κατά τη διάρκεια της διαμονής μου. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα για τις άλλες χώρες και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και εμείς, να διδαχτούμε κατ’ ουσίαν για το πώς καταφέρνει να ενσωματώνει τους πρόσφυγες με αναπηρία μέσω προγραμμάτων αθλητισμού. Είναι τρομερά δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω την χώρα τους, να βρίσκουν διεξόδους στη χώρα υποδοχής. Είναι σημαντικό το πώς πλησιάζουμε αυτά τα άτομα, πως τα πείθουμε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, πως επιλέγουν ένα σπορ, και πως τελικά καταφέρνουν έτσι να ενταχθούν στην κοινωνία. Κάποιοι από αυτούς που συνάντησα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στο Δουβλίνο δεν είχαν καν αγωνιστεί ξανά στη ζωή τους. Η Ελλάδα και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή στέλνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσω του αθλητισμού για το Προσφυγικό θέμα σε όλον τον κόσμο»
Γιώργος Φουντουλάκης: «Η απόφαση που πήραμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα για τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας και να τους εντάξουμε στα αθλητικά προγράμματά μας, ήταν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια που έχει μεγάλη επιτυχία. Έχουμε πάρει τα συγχαρητήρια της γενικής συνέλευσης της IPC και ήδη πάρα πολλές χώρες έρχονται στην Ελλάδα για να δουν με ποιον τρόπο λειτουργούμε το πρόγραμμα για να μπορέσουν κι αυτοί στις χώρες τους, που έχουν πρόσφυγες να κάνουν τα αντίστοιχα προγράμματα. Είναι μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα που μας επισκέφτηκε ο πρόεδρος της IPC, νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνει για το Παραολυμπιακό κίνημα είναι πάρα πολύ μεγάλη και πιστεύω ότι θα το απογειώσει. Είναι ένας άνθρωπος της πράξης, αποτελεσματικός και έχει πάρα πολύ όρεξη γι αυτό που κάνει»
Κατερίνα Παναγοπούλου: «Το Παραολυμπιακό κίνημα έχει ενισχυθεί πάρα πολύ από τη δράση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Σαν πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» στηρίζουμε το παραολυμπιακό κίνημα ενεργά και μέσα από τη δράση μας τα τελευταία χρόνια, ενισχύουμε τους αθλητές μας για τη συμμετοχή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωτοβουλία αυτή για τους μετανάστες με αναπηρία, είναι ένα μήνυμα που περνάει σε όλον τον κόσμο.».