Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με θέμα : «Ισότητα των φύλων στον ελεύθερο χρόνο-Ενασχόληση με συνδικαλισμό, πολιτισμό, αθλητισμό».
Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου των Προγραμμάτων άθλησης για Όλους με πιλοτικά προγράμματα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και τα οποία θα απευθύνονται και θα εξυπηρετούν ανάγκες εξειδικευμένων ομάδων.
«Η πρώτη ομάδα στην οποία στοχεύουμε είναι οι γυναίκες μετά τον τοκετό. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε εξειδικευμένα προγράμματα που θα παρέχονται δωρεάν στους χώρους μας. Δεν θέλουμε να πάμε σε ένα γενικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα Αθλητισμός και Γυναίκα, αλλά σε προγράμματα με συγκεκριμένη στόχευση και για συγκεκριμένες ομάδες, τα οποία θα σχεδιάζονται κεντρικά και θα αποκεντρώνονται στη συνέχεια για να υλοποιούνται από τους Δήμους. Αυτό είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε με σκοπό να καταφέρουμε να δώσουμε στις γυναίκες οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κατανομή του ελεύθερου χρόνου, τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό χωρίς οικονομική επιβάρυνση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη σημερινή εποχή.
Την ίδια στιγμή πάλι στην ίδια φιλοσοφία, πάμε να δημιουργήσουμε hot spots αθλητισμού -το πρώτο μάλιστα θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής στο πεδίο του Άρεως- στα οποία θα υπάρχουν γυμναστές να υποδέχονται το κοινό και ανάλογα με την κατηγορία και τις ανάγκες του να δημιουργείται το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Επίσης κομβικό, κατά την άποψή μας, ρόλο για τη συμμετοχή της γυναίκας στην αθλητική ζωή και την κατανομή του ελεύθερου χρόνου της σε αυτή, διαδραματίζει και ένα άλλο στοιχείο. Η συμμετοχή της στα όργανα διοίκησης του αθλητισμού. Κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα διοίκησης του αθλητισμού είναι στην καλύτερη περίπτωση 5% έναντι 95% των ανδρών. Εμείς προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα. Με το σχέδιο νόμου που βγήκε σε διαβούλευση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να είναι νόμος του κράτους, θεσπίζουμε ποσόστωση φύλου στα όργανα της διοίκησης του αθλητισμού και όχι μόνο στα ψηφοδέλτια. Ξέρουμε ότι θα υπάρχει αντίδραση. Εδώ λοιπόν ζητάμε και το σύνολο του αθλητικού κόσμου να στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση διότι πιστεύουμε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να σπάσουμε δεδομένα χαρακτηριστικά δεκαετιών.
Την ίδια στιγμή μιλώντας για την ισότητα των φύλων, για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση μέσω της ενσωμάτωσης της οδηγίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τα δικαιώματα των διεμφυλικών αθλητών, διότι πιστεύουμε ότι στη νέα ελληνική κοινωνία που βγαίνει από τη κρίση, όλοι οι πολίτες έχουν ίδια δικαιώματα, αντιμετωπίζονται από το κράτος με τον ίδιο τρόπο, έχουν πρόσβαση παντού χωρίς να γίνεται οποιοσδήποτε αποκλεισμός ανεξάρτητα από το φύλο τους ή τις προτιμήσεις τους».
Τελειώνοντας ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα BeActive, τον επανασχεδιασμό του και τη σκέψη να ενταχθούν σε αυτό οι παραπάνω πρωτοβουλίες. «Είναι κομβικό ο σχεδιασμός που γίνεται και πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια να μην είναι γενικός, αλλά εξειδικευμένος στα μέτρα της κάθε ομάδας που θέλουμε να κινητοποιήσουμε».