Οι ομιλίες Γ. Βασιλειάδη και Ι. Συναδινού στην Ημερίδα "Αθλητισμός και Κοινωνία"
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Απριλίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός και Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Sportexpo 2019 στη ΔΕΘ και ανέπτυξαν τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού στην κοινωνία και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία. Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη:
Αθήνα, 13 Απριλίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός έδωσαν το «παρών» στην ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός και Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Sportexpo 2019 στη ΔΕΘ και ανέπτυξαν τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού στην κοινωνία και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία. Αναλυτικά η ομιλία του Υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη:
«Το αθλητικό οικοδόμημα στη χώρα μας αποδείχθηκε ιδίως στην περίοδο της κρίσης ότι ήταν χτισμένο πάνω σε πήλινα θεμέλια. Ένας γίγαντας σε πήλινα πόδια. Εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη λογική, τη φιλοσοφία και τη ροή αυτής της εξελικτικής πορείας. Προσπαθήσαμε με κάθε παρέμβαση που κάναμε να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι, σε έναν εξορθολογισμό όλων των διαδικασιών. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό θα αναφέρω καταρχάς το νομοθετικό έργο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ψηφίστηκαν τέσσερις αθλητικοί νόμοι, ένας για τη βία, ένας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ένας για την κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τον εξορθολογισμό του συστήματος αδειοδότησης και καταλληλότητάς τους και ένας για το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και του τρόπου λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών. Χωρίς να λέμε ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι ιδιαίτερα στο θέμα της βίας, το οποίο είναι βαθύτερο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο το ξεπερνάς μόνο με δράσεις σαν και αυτές που γίνονται αυτές τις 3 μέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη, παρόλα αυτά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.
Όσον αφορά την καταπολέμηση του ντόπινγκ εναρμονίσαμε τη χώρα μας με το διεθνές θεσμικό πλαίσιο, και ταυτόχρονα μέσα σε ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον καταφέραμε να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, συνάπτοντας διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με τον αντίστοιχο κυπριακό οργανισμό. Μπήκαμε σε μια διαδικασία να αναβαθμίσουμε το εργαστήριο αντιντόπινγκ, εξασφαλίζοντας κονδύλι ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Μία συνολική πολιτική για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, όμως ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα κάνουμε παρεμβάσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες με την απλή αναλογική στις εκλογές, την ποσόστωση φύλου, την κατάργηση της ψήφου δια αντιπροσώπου.
Επίσης με το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δίνουμε περισσότερα εφόδια ελέγχου στην επιτροπή προκειμένου να μπορεί να κρατήσει ανθρώπους που δεν έχουν θέση στον αθλητισμό, μακριά. Αυτά σε ότι έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα προσπαθήσαμε να σώσουμε το αθλητικό οικοδόμημα, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αθλούνται σε καλύτερες συνθήκες. Αποφύγαμε τα μεγάλα λόγια και τα έργα βιτρίνας και κορδέλας. Όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά και εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης, είναι στη λογική της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών και συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, του μαζικού αθλητισμού.
Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η ιδέα για μια Sportexpo. Μία ετήσια συνάντηση όλου του αθλητικού κόσμου της Ελλάδας με σκοπό να δείξει τα επιτεύγματά του, να αναδείξει τον σχεδιασμό του για τις επόμενες χρονιές και κυρίως να φέρει σε επαφή τα παιδιά μας με όλη τη γκάμα των αθλημάτων που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Δειλό βήμα στην αρχή, πνιγηρές οικονομικές συνθήκες, αλλά ο σκοπός μας ήταν αυτό το γεγονός να ξεπεράσει τα σύνορα. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που δεν επιλέχτηκε τυχαία το 2015 για να στηθεί αυτό το πρότζεκτ με σκοπό να ξεπεράσει και τα δικά μας σύνορα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που παρήγαγε πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές στο σύνολο των αθλημάτων. Ευτυχήσαμε λοιπόν στο κλείσιμο του 4ετους κύκλου να πετύχουμε αυτό που είχαμε θέσει εξαρχής, να είναι η Sportexpo μια έκθεση διεθνής, που συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες και οι ελάχιστες που δεν συμμετείχαν φέτος του χρόνου πιστεύω ότι θα πρωτοστατούν, αλλά και να ξεπεράσει τα δικά μας σύνορα.
Η χώρα μας έχασε πολύ μεγάλες ευκαιρίες τα χρόνια της ευμάρειας, δεν είχε μεράκι, δεν είχε σχεδιασμό, δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα έβαζαν φρένο σε λάθη και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Αυτό πιστεύω ότι το έχουμε εμπεδώσει και βρισκόμαστε σήμερα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη Sportexpo να βλέπουμε ότι έχουν αλλάξει πολλά. Βλέπουμε ότι για πολλά πράγματα δεν χρειάζονται χρήματα. Χρειάζονται χρήματα για τις υποδομές, δεν χρειάζονται όμως για να αυξήσεις τον αριθμό των απουσιών σε αθλητές-μαθητές προκειμένου να μπορούν συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα. Δεν χρειάζονται χρήματα για να μπορεί το κράτος να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Μέσα στην κρίση καταφέραμε και να εξοφλήσουμε τα χρέη αλλά και να μη δημιουργήσουμε νέα. Εξοφλήσαμε τα χρέη προς τους αθλητές μας, που ήταν πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ για να μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντί τους και να τους κοιτάμε στα μάτια και όχι να τους θυμόμαστε μόνο στις επιτυχίες. Δεν χρειάζονται χρήματα για τη θέσπιση της κάρτας υγείας του αθλητή προκειμένου να έχουμε προληπτικό έλεγχο. Δεν χρειάζονται χρήματα για να μπορείς να εξασφαλίσεις ομοσπονδιακούς προπονητές αλλά συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων κάτι που αυτή εδώ η κυβέρνηση το κάνει πράξη. Παράλληλα, θεσπίσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές μας που είναι στα νησιά να μετακινούνται, την ενισχυτική διδασκαλία, αλλά και το πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία. Όλα αυτά χρειάζονται όραμα, έναν σοβαρό προγραμματισμό, συνεργασία με τους ανθρώπους του αθλητισμού. Με αυτό που θέλω να κλείσω είναι ότι αυτά τα 4 χρόνια κάναμε πράγματα τα οποία ο ελληνικός αθλητισμός είχε να δει εδώ και πολλά χρόνια βασιζόμενοι σε τρεις άξονες. Σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ, συνεργασία με το αθλητικό οικοδόμημα και κανόνες και χρηστή διοίκηση».
Ο γγΑ Ιούλιος Συναδινός από την πλευρά του ανέπτυξε τις δράσεις της ΓΓΑ, αναλυτικά τον τρόπο αποκατάστασης και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών, τον τρόπο κατανομής των έργων στις περιφέρειες της χώρας αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης τους.
Ειδικότερα αναφέρθηκε: -Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ. -Στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. -Στην ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ. -Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα αποκατάστασης 20 σχολικών γηπέδων στην περιφέρεια της χώρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την πρόσβαση στον αθλητισμό όλων των πολιτών ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, φύλου ή ηλικίας, εθνικής καταγωγής ή ατομικών ιδιαιτεροτήτων. Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πραγμάτωση του κοινωνικού δικαιώματος στην άσκηση και άθληση όλων των πολιτών. Τέλος επισήμανε τη σπουδαιότητα των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους για τα άτομα με αναπηρία, στα κέντρα κράτησης, για τους Ρομά, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες γεγονός που επιβεβαιώνει τον επιτελικό σκοπό της ΓΓΑ που είναι η πολύπλευρη και ορθολογική ανάπτυξη του αθλητισμού με επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια, εξάλειψη των ανισοτήτων και δημιουργία ίσων ευκαιριών για άθληση και βελτίωση ζωής χωρίς αποκλεισμούς.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν επίσης ο Μπάνε Πρέλεβιτς (Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ), ο Άγγελος Χαριστέας (Διεθνής Ποδοσφαιριστής), ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (Ολυμπιονίκης και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής), ο Ανδρέας Κατσαρός (Δικηγόρος Παραολυμπιονίκης) και ο Κώστας Αρβανίτης (Δημοσιογράφος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής).