Sun24112024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Να ξαναγίνει το ΟΑΚΑ στολίδι και να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός από αθλητικό και πολιτιστικό»

Λ. Αυγενάκης: «Να ξαναγίνει το ΟΑΚΑ στολίδι και να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός από αθλητικό και πολιτιστικό»

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και η εφαρμογή της αναβάθμισης, του εκσυγχρονισμού και της πλήρους αξιοποίησης του ΟΑΚΑ, παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού
 
Το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και τα έως τώρα βήματα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης», ανέλυσε σε Συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Την παρουσίαση των επιμέρους τομέων του πλάνου ανάπτυξης έκαναν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης και ο Συντονιστής – Γενικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό οι Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand AE, η οποία εκπόνησε το ολοκληρωμένο Master Plan για το ΟΑΚΑ και Χρήστος Χρηστακίδης, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΟΑΚΑ.
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε αρχικά στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις, Ολυμπιακές και μη, που εποπτεύονται από την ΓΓΑ και κατόπιν επικεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλήθος των δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, έπειτα από 16 χρόνια και στις μεγάλες παρεμβάσεις, οι οποίες συμβαδίζουν και με το ήδη εκπονημένο Master Plan:
 
* Στέγες Καλατράβα
* Ενεργειακές Αναβαθμίσεις
* Εγκαταστάσεις Τένις
* Συνεργασία με Lamda Development (νέα πισίνα, ξενώνες)
* Σπίτι του Χάντμπολ
* Σπίτι Αθλητικών Ομοσπονδιών
* Ανακατασκευή στίβων
* Μουσεία
* Εγκαταστάσεις ΕΟΚΑΝ
* Εγκαταστάσεις ΕΚΑΕ
* ΣΣΕ εργαζομένων
«Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, συνοψίζοντας το όραμα και την πολιτική του Υφυπουργείου Αθλητισμού για το μέλλον του ΟΑΚΑ.
 
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:
 
«Κύριες και Κύριοι, 
Σας καλωσορίζω στη Συνέντευξη Τύπου για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», προκειμένου να γίνετε κοινωνοί του οράματός μας για την εμβληματικότερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας μας. 
 
Θέλω, ξεκινώντας, να επισημάνω πως η αθλητική μεταρρύθμιση, για την οποία μιλάμε και εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι μόνο οι θεσμικές τομές για τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών φορέων.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων με την κύρωση της σύμβασης Μακόλιν και την ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του ντόπινγκ με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ή το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.  
 
Αθλητική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού είναι να αλλάξουν όψη και οι γερασμένες, ασυντήρητες και επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας. 
Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να γνωρίζουμε τι εγκαταστάσεις διαθέτουμε σε όλη την επικράτεια. 
 
Αφού ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή καταγραφή των εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μια πρωτοποριακή ψηφιακή καινοτομία, την πλατφόρμα ΠΕΛΟΠΑΣ. Εκεί καταγράφονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις για να μπορούμε να γνωρίζουμε την παλαιότητα της εκάστοτε αθλητικής εγκατάστασης, τις ελλείψεις και τις πραγματικές τους ανάγκες, τη λειτουργικότητα, τον βαθμό προόδου ως προς την αδειοδότηση, τα αθλήματα που εξυπηρετούν κλπ.
 
Ωστόσο, οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς. 
 
Αρκετές, μάλιστα, δεν ανήκουν καν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.
 
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, το όραμά μας γι’ αυτές και για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας, είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό πρότζεκτ που θέσαμε ως προτεραιότητα από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μου. 
Και σήμερα εξελίσσεται σε όλη την επικράτεια, με ρεαλισμό, βασισμένο στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας. 
 
Το πρώτο διάστημα της ανάληψης των καθηκόντων μου, μαζί με τους συνεργάτες μου, σας θυμίζω ότι έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. 
Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα.
 
Εικόνες που δεν αξίζουν στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας. 
 
Αυτές οι εικόνες μας πείσμωσαν. Και μας έδωσαν δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να κάνουμε πάλι ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.
 
Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, μέσα σε λιγότερο από 17 μήνες, αντιμετωπίσαμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. 
Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή σε αρκετές αθλητικές υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων. 
 
Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Το γνωρίζουμε. Δεν αφήνουμε ημέρα να φύγει αναξιοποίητη.
 
Πιο συγκεκριμένα: 
* Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων: 
Υπογράψαμε με την ΚΑΕ ΑΕΚ, το Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και τις οκτώ μαχητικές Ομοσπονδίες, που κάνουν χρήση της εγκατάστασης, «Μνημόνιο Συνεργασίας για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων».
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης!
Σωστά ακούτε! 16 χρόνια μετά από τους Αγώνες στην Αθήνα το 2004. 
 
* Ολυμπιακό χωριό: εικόνα εγκατάλειψης. Η μόνη συντήρηση που γινόταν ήταν από τη φιλοτιμία των τριών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων που χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις.
Σήμερα, επιτέλους, το Ολυμπιακό Χωριό πέρασε στη ΓΓΑ, από τον ΟΑΕΔ όπου ανήκε για πολλά χρόνια. Ορίσαμε διοίκηση, η οποία προέβη στις απαραίτητες συντηρήσεις και προετοιμάζει πλάνο αξιοποίησής του. Παράλληλα, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας η σύσταση αυτοτελούς διοικητικού οργανισμού για τη διαχείριση ενός μεγάλου Ολυμπιακού ακινήτου που είχε οδηγηθεί σε μαρασμό.
 
* Στον Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και προβλήματα χρήσης. Δεν υπήρχε καν διοίκηση και η μόνη που πάσχιζε να το κρατήσει ζωντανό ήταν η Σκοπευτική Ομοσπονδία. 
Σήμερα, έχει οριστεί διοίκηση, η οποία έχει μεθοδεύσει σειρά ζητημάτων που άπτονται των αδειοδοτήσεων και της συνολικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του. 
 
* Παιανία - σπίτι του κλειστό στίβου και του βόλεϊ: πλήρης εγκατάλειψη. Δολιοφθορές, λεηλασία. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, μέχρι και τα καλώδια! Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Παιανίας και την Περιφέρεια Αττικής. 
Ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδα οι μελέτες, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στις εργασίες ανακαίνισης και να αποδοθούν οι εγκαταστάσεις στην αθλητική οικογένεια. Όσο πιο σύντομα μπορούμε. 
 
* Σχιστό: παρέμενε αναξιοποίητη έκταση 115 στρεμμάτων. Την μεταβιβάσαμε στον Δήμο Κορυδαλλού κατόπιν αιτήματός του, λύνοντας ουσιαστικά ένα ζήτημα που χρόνιζε από την δεκαετία του 1990, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αθλητικό πολυκέντρο με τη συνεργασία της ΓΓΑ και της Περιφέρειας Αττικής που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. 
 
Επίσης, πολύ δυναμικές παρεμβάσεις εξελίσσονται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τόσο στις αθλητικές του εγκαταστάσεις όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, τις οποίες θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες  σε ειδική Συνέντευξη Τύπου.
 
Θυμίζω ακόμα ότι και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, από την εγκατάλειψη της προηγούμενης διοίκησης,  προχωρήσαμε με τη Lamda Development σε Μνημόνιο Συνεργασίας μέσα από το οποίο διασφαλίστηκε η κατασκευή πρότυπων αθλητικών χώρων στο Ελληνικό σε αντικατάσταση των υπαρχόντων. 
Έχει προχωρήσει σειρά παρεμβάσεων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργεία τους και να προετοιμάζονται κορυφαίοι αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και δεκάδες σωματεία και χιλιάδες κατοίκων της περιοχής.
 
Παρομοίως, μεγάλα άλματα προόδου έχουν πραγματοποιήσει στο σύνολό τους τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. 
Θα έχουμε, όμως, την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει στα ΕΑΚ όλης της χώρας το προσεχές διάστημα. 
 
Μεγάλο μέρος, όλων όσων πασχίζουμε να κάνουμε, διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Διεκδικούμε, δηλαδή, μέρος από τα συνολικά 32 δις που θα διατεθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, να κατευθυνθούν σε εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Δουλεύουμε συστηματικά και όταν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά.
 
Πάμε λοιπόν στο θέμα μας, σήμερα, που είναι το ΟΑΚΑ. 
 
Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. 
Ο σκοπός που τον οδήγησε στην κατασκευή του ΟΑΚΑ, ήταν να δημιουργηθούν σιγά σιγά όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα.
Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
Το νέο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών υπήρξε ένα κατασκευαστικό και τεχνολογικό αριστούργημα, το οποίο με την προσθήκη έργων ανάπλασης από τον Santiago Calatrava, έχει την εικόνα που ξέρουμε μέχρι σήμερα.
 
Δυστυχώς, από το 2004 και μετά, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αττικής, δεν μπήκε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ούτε καρφί. 
Δεκαέξι χρόνια μετά, σε μια εγκατάσταση που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, η εικόνα που συνέθετε το τοπίο ήταν σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, ελάχιστες εργασίες συντήρησης. 
 
Κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας ήταν επείγουσες και αναγκαίες.
 
Τι έχουμε κάνει, λοιπόν, μέχρι σήμερα και ποιο είναι το όραμά μας για το μέλλον του ΟΑΚΑ:
 
Έγινε, καταρχάς, το αυτονόητο: να απομακρυνθούν περιττά υλικά με δεκάδες απορριμματοφόρα και φορτηγά από όλους τους χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου. 
Ενισχύθηκε η ασφάλεια με νέες περιφράξεις. Κι αυτό αυτονόητο.
Δημιουργήθηκε επιπλέον πυλώνας πράσινης ανάπτυξης με πολλαπλασιασμό πράσινων κοιτίδων και δημιουργία θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 
Μεριμνήσαμε για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ και διαδρόμων για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Κι αυτό αυτονόητο.
Φθαρμένα υλικά, καταπονημένες και ταλαιπωρημένες υποδομές, ήθελαν το «φρεσκάρισμά» τους. Κι αυτό αυτονόητο, αλλά για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει. 
 
Σε επίπεδο διοικητικό έχουμε ήδη ξεκινήσει:
* την εκπόνηση νέου, σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας του ΟΑΚΑ που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία,
* την εκπόνηση νέου, σύγχρονου κανονισμού μισθώσεων και προμηθειών και την αναδιοργάνωση της οικονομικής διεύθυνσης, 
* την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των εγκαταστάσεων και
* την καταγραφή, ιεράρχηση, ωρίμανση και εκκίνηση τεχνικών και δομικών παρεμβάσεων.
Επιπλέον, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς υπογράψαμε μετά από 10 χρόνια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, με ισχύ από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η οποία τις προσεχείς ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή.
 
Το ΟΑΚΑ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είπα και προηγουμένως, ανοίγοντας την αγκαλιά του στον νεοσύστατο οργανισμό καταπολέμησης του ντόπινγκ. 
Με χαρά σας ενημερώνω ότι είναι ήδη έτοιμα τα γραφεία που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του ΕΟΚΑΝ σε χώρους του ΟΑΚΑ. Ο ΕΟΚΑΝ θα έχει νέο, ολοκαίνουριο σπίτι!
Τους τελευταίους 16 μήνες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα του αντιντόπινγκ, όπου είχαμε βρεθεί σε απομόνωση εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό αποτυπώθηκε και στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA), Βίτολντ Μπάνκα, ο οποίος μας απέδωσε τα εύσημα.
 
Ακόμη, το τόσο σημαντικό Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.) μέχρι σήμερα ήταν ανενεργό, παρόλο που διέθετε εννέα υπαλλήλους και πολλές διασκορπισμένες εγκαταστάσεις μέσα στο ΟΑΚΑ. Με Υπουργική απόφαση το αναβιώσαμε και του δίνουμε κομβικό ρόλο, με προτεραιότητα στον ερασιτέχνη αθλητή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. 
 
Το ΕΚΑΕ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση σε νέους, περισσότερο εύχρηστους χώρους στο κεντρικό στάδιο, με νέο εξοπλισμό και νέο στελεχιακό δυναμικό, για το οποίο θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στον κατάλληλο χρόνο.
 
MASTER PLAN
Αναζητώντας, έναν πρώτο οδηγό, στην προσπάθειά μας να δρομολογήσουμε τις μεγάλες παρεμβάσεις που είναι ορατό ότι έχει ανάγκη το ΟΑΚΑ, ανακαλύψαμε στα συρτάρια, ξεχασμένο και σκονισμένο περισσότερο από δύο χρόνια, ένα ολοκληρωμένο master plan, το οποίο είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχε εκπονηθεί και παραδοθεί από τον Απρίλιο του 2018. 
 
Δυστυχώς, όμως, έχω την αίσθηση, ότι πότε δεν διαβάστηκε από κανέναν. Για εμάς, ωστόσο, αποτέλεσε και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εργαλείο. Έναν οδηγό ανάπτυξης και βιωσιμότητας της κορυφαίας εμβληματικής αθλητικής εγκατάστασης της χώρας μας. 
 
Ευχαριστούμε, λοιπόν, την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι δεν το αξιοποίησε, επειδή προφανώς δεν σπουδαιολόγησε τη σπουδαιότητά του.. 
 
Επί του master plan θα αναφερθεί σε λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.
 
Πάμε, όμως, τώρα, στους άξονες των έργων και της αξιοποίησης που θα υλοποιήσουν το όραμά μας για τη σύγχρονη λειτουργία του μεγαλύτερου αθλητικού πόλου της χώρας:
 
1. Στέγες Calatrava 
Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών Calatrava καθώς και η προμελέτη συντήρησης δομικών κατασκευών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. 
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα συντήρησης αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκα από ό, τι εκτιμήθηκε αρχικά. Ήταν ζωτικής σημασίας να ελέγξουμε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα στατικής επάρκειας, κατασκευής και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν.
 
Τα επόμενα βήματα: 
1. Εκπόνηση επιμέρους μελετών συντήρησης αρχιτεκτονικών κατασκευών
2. Έκδοση τευχών δημοπράτησης
3. Προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο της συντήρησης 
 
2. Ενεργειακές Αναβαθμίσεις
Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, το οποίο κοστίζει περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή με άλλα λόγια 11.000 € ημερησίως!
 
Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση συνολικής – ολιστικής μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 10 εκ. €. 
 
3. Εγκαταστάσεις Τένις
Προχωρήσαμε σε αξιοποίηση της Ολυμπιακής εγκατάστασης του Τένις με τα δύο μεγάλα κεντρικά γήπεδα και τα 14 μικρότερα. Με διαδικασία και πλαίσιο διαφανές, διενεργήσαμε διαγωνισμό όπου πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία «Στάδιο 2020», μίσθωσε την εγκατάσταση και αυτό επέφερε αύξηση των εσόδων. 
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν, όρος που είχε περιληφθεί στις υποχρεώσεις της εταιρείας του μισθωτή.
 
Η αξιοποίηση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση νέων αθλητικών διοργανώσεων τένις διεθνούς εμβέλειας. 
 
4. Συνεργασία με Lamda Development
Με τη Lamda Development υπογράψαμε, ως γνωστό, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 28 Ιουλίου για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του Υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών μας και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική. 
 
Σας ανακοινώνουμε, λοιπόν, ότι τις επόμενες  ημέρες, καταθέτουμε πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του Κέντρου Υγρού Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς  και την κατασκευή μιας ακόμη, νέας, πισίνας 25x 25 μέτρων, για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν. 
Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουμε άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές μας στο ΟΑΚΑ. 
 
Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα από πλευράς τους.
 
5. Κατασκευή «Σπιτιού του Χάντμπολ»
Βρισκόμαστε σε τελικό στάδιο των συζητήσεων με την Ομοσπονδία του χάντμπολ και το αντίστοιχο τμήμα της ΑΕΚ προκειμένου να κατασκευαστεί άμεσα, γήπεδο διεθνών προδιαγραφών, που θα μπορεί να φιλοξενεί και τις εθνικές ομάδες, ενόψει και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων το προσεχές καλοκαίρι. Διοργάνωση που έχει ενταχθεί και στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021». 
Σύντομα θα έχουμε νέα για τα οποία θα ενημερωθείτε αναλυτικά.
 
6. Κατασκευή «Σπιτιού των Αθλητικών Ομοσπονδιών»
Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου, μεγάλου κτιρίου, εντός του ΟΑΚΑ, το οποίο θα στεγάσει πλήρως όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας. 
 
Έτσι, όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες θα έχουν την έδρα τους σε ένα σημείο, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για την λειτουργία τους και παράλληλα εκπέμπεται ένας υψηλός συμβολισμός: Να βρίσκονται στο φυσικό τους χώρο, στην κορυφαία, εμβληματική Ολυμπιακή εγκατάσταση της χώρας μας. 
 
7. Έργα ανακατασκευής εγκαταστάσεων στίβου
Η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ευχαριστούμε, έκανε δεκτό το αίτημά μας και εντάσσει έργα ανακατασκευής των 4 εγκαταστάσεων στίβου, δηλαδή του Κεντρικού Σταδίου, των δύο ανοιχτών και του κλειστού προπονητηρίου, ύψους περίπου 2,5 εκ.€.
 
8. Μουσεία
Προετοιμάζουμε, σε στενή συνεργασία με μεγάλη διεθνή ομοσπονδία, την αξιοποίηση του σπουδαίου και μοναδικού μουσειακού της υλικού, σε χώρο που θα της διαθέσουμε εντός των εγκαταστάσεων και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. 
Επίσης, ολοκληρώθηκε η πεζογέφυρα σύνδεσης του ΟΑΚΑ με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που πρόκειται να λειτουργήσει σε γειτονικό κτήριο από τα μέσα του Δεκεμβρίου.
 
Κυρίες και κύριοι, 
Όλα όσα σας ανέφερα, θα αναπτύξουν στη συνέχεια, πιο αναλυτικά, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νεκτάριος Βιδάκης.
 
Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι με πολύ πείσμα, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων στο ΟΑΚΑ. 
 
Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε τα μανίκια και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε χρώμα και ζωντάνια στο σύμπλεγμα του Ολυμπιακού Σταδίου. 
 
Δε σταματάμε όμως εδώ. Δεν έχουμε ολοκληρώσει παρά μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματός μας. Έχουμε όμως παράξει έργο που δεν είχε γίνει για πάρα πολλά χρόνια. Και το διαπιστώνετε όλοι όσοι θελήσατε να επισκεφθείτε την εγκατάστασή μας τους τελευταίους μήνες.
 
Προχωράμε με όραμα, αλλά κυρίως με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. 
 
Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. 
Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. 
Άλλωστε, έχει αποδείξει κατά το πέρασμα των δεκαετιών ότι μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για εμβληματικές, παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητικές διοργανώσεις.
 
Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΓΓΑ, τη διοίκηση και όλο το προσωπικό του ΟΑΚΑ, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια ώστε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που επιθυμούμε όλοι μας χωρίς καμιά εξαίρεση.
Σας ευχαριστώ».
 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand AE, Δημήτρης Ανδριόπουλος, επισήμανε:  
 
«Στα τέλη του 2017 μάς ζητήθηκε να κάνουμε μια προσέγγιση αποτύπωσης του τι συνέβαινε στο ΟΑΚΑ. Μια καταγραφή και κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί. 
Έγινε μια δουλειά περίπου έξι μηνών που παραδόθηκε τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2018. 
 
Αμειφθήκαμε από το ΟΑΚΑ με κάτι εντελώς συμβολικό και το κάναμε με πολλή αγάπη και χαρά, διότι θωρούμε ότι μια τέτοια αθλητική εγκατάσταση πρέπει να γίνει κτήμα και περιουσία όλων των πολιτών της χώρας και όχι μόνο της Αθήνας.
 
Μία τέτοια έκταση 1.200 στρεμμάτων, στο κέντρο ακριβώς της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ίδιας της πόλης. Η έκταση του ΟΑΚΑ, αλλά και το γεγονός ότι είναι μια Ολυμπιακή εγκατάσταση στην οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αυτομάτως το καθιστούν έναν πόλο, καταρχάς, τουρισμού από τον οποιονδήποτε επισκέπτεται την Αθήνα.
 
Θα έπρεπε λοιπόν, θεωρητικά, να αποτελεί προτεραιότητα για τα 6,5 εκατομμύρια ξένων που έχουμε κάθε χρόνο στην πόλη, να το επισκεφτούν, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. 
 
Το πρώτο που κάναμε ήταν να καταγράψουμε τι υπάρχει σε αυτά τα 1.200 στρέμματα. Ποια νομοθεσία τα διέπει όσον αφορά τα πολεοδομικά, τα χαρακτηριστικά της χρήσης και μετά να καταγράψουμε τα σημαντικά στοιχεία ασφάλειας και λειτουργίας της εγκατάστασης.
 
Καταγράψαμε τις τεχνικές αδυναμίες της εγκατάστασης. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν τα ηλεκτρομηχανολογικά από τις πισίνες να συνδέονται με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και αν υπάρχει ένα πρόβλημα στις πισίνες να καταρρέει το σύστημα του γηπέδου μπάσκετ ή της κεντρικής εγκατάστασης και αντιστρόφως. 
 
Αυτά, λοιπόν, επειδή έγιναν από το 1980 σε διαφορετικές φάσεις και επειδή δεν υπήρχε ένα αρχικό Master Plan, αναγκαστικά συνέβη αυτό που ονομάζουμε στην τεχνική γλώσσα, μια «σαλαμοποίηση», χωρίς να υπάρχει πρόληψη και διασύνδεση.
 
Άκουσα με χαρά τον Υπουργό να λέει ότι το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να διαθέσει τους πόρους που χρειάζονται για αυτές τις τεχνικές υποδομές και τη συντήρηση. Αν το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθήσει θα είναι το σημείο εκκίνησης για να λειτουργήσει επιτέλους σωστά το ΟΑΚΑ.
 
Το δεύτερο μεγάλο στοιχείο που καταγράψαμε και άκουσα ότι γίνονται αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα και αξίζουν συγχαρητήρια και στον Υπουργό και στη διοίκηση, είναι ότι αυτά τα 1.200 στρέμματα πρέπει να γίνουν προσβάσιμα στην καθημερινή ζωή της πόλης.
 
Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη Σπύρου Λούη για πάρα πολλά χρόνια, τουριστικά λεωφορεία κυρίως από επισκέπτες κρουαζιέρας, να σταματάνε και τουρίστες μέσα από τα κάγκελα να προσπαθούν βγάλουν φωτογραφία, αντί να χρεώνει το ΟΑΚΑ εισιτήριο 10-15 ευρώ για μια ξενάγηση μιας ώρας, όπως γίνεται εξάλλου σε όλα τα άλλα Ολυμπιακά στάδια των μεγάλων πόλεων. 
 
Δεύτερον, θα μπορούσε με τη σωστή αξιοποίηση -αντί να παραπονιόμαστε γιατί είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός και έχει για παράδειγμα 100 εργαζόμενους, να γίνει μια εγκατάσταση που θα είναι και κερδοφόρα και να έχει, γιατί όχι, 300 εργαζόμενους. 
 
Το μέλλον του ΟΑΚΑ το οποίο έχει δύο φάσεις, μία αυτή που εκπονείται και υλοποιείται τώρα και μία δεύτερη που είναι η πιο οραματική, θα πρέπει να είναι ένας πόλος αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. 
 
Για να λειτουργήσει όμως αυτό δεν μπορεί να μην υπάρχει μέσα σε αυτόν τον χώρο ένα αθλητικό ξενοδοχείο.  Πώς θα κάνουμε προγραμματισμό να φέρνουμε ξένους αθλητές όταν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τη διαμονή τους; Κάτι που όλα τα μεγάλα αθλητικά κέντρα του εξωτερικού το προσφέρουν. 
 
Κλείνοντας θέλω να πω συγχαρητήρια στη σημερινή διοίκηση του ΟΑΚΑ και στην πολιτική ηγεσία για όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα. Είναι στη θετική κατεύθυνση.
 Το ΟΑΚΑ έχει απεριόριστες δυνατότητες για να εξελιχθεί, να γίνει χρήσιμο και ωφέλιμο για τον πολίτη, τον δημότη και τον επισκέπτη».
 
Ο χαιρετισμός του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο ΟΑΚΑ, Χρήστου Χριστακίδη:
«Με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Υπουργού κ. Αυγενάκη προς όλους μας, για συμπόρευση των δύο πλευρών, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με την Διοίκηση και την Διεύθυνση του ΟΑΚΑ, πάντα με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του.
Ως Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΟΑΚΑ, πρέπει να σας πω ότι έχουμε έως τώρα φέρει καλά αποτελέσματα σε ότι αφορά στις εργασίες που γίνονται, συντηρήσεις – επισκευές, παρά τις δύσκολες καταστάσεις λόγω covid-19, πάντα με προσοχή και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τους χρήστες και τους εργαζόμενους.
Το ΟΑΚΑ έχει υπαλλήλους που αγαπούν τον οργανισμό, είναι το σπίτι μας και συμβάλουμε στην αλλαγή που πραγματοποιείται.
Καθημερινά βελτιωνόμαστε και δουλεύουμε για να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και πάλι την αθλητική οικογένεια και τις πολιτιστικές διοργανώσεις, που θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το ΟΑΚΑ.
Μετά από την θετική ανταπόκριση των αιτημάτων μας από τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, υπογράψαμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ εργαζομένων και Διοίκησης του ΟΑΚΑ, απόδειξη που έρχεται να σφραγίσει μία καλή συνεργασία. 
Περιμένουμε την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης πάντα με γνώμονα τον Οργανισμό και τους εργαζόμενους. Για τον μετασχηματισμό και την συνεχή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ,  που θα συμβάλλει στην εξέλιξη του αθλητισμού και του πολιτισμού».
 
Δείτε εδώ ολόκληρη την Συνέντευξη Τύπου: https://www.youtube.com/watch?v=6A2e2ptE2A0&feature=youtu.be 

Εδώ η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου του ΟΑΚΑ

photo oaka2

 

photo oaka1

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ