Αναγκαία η ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες για μετακινήσεις και διαμονή των ομάδων, προς διευκόλυνση αθλητικών συναντήσεων
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΠΟΥ
Ο Λευτέρης Αυγενάκης συμμετείχε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των 26 Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ για την ασφαλή διεξαγωγή αγώνων και διοργανώσεων
Σε τηλεδιάσκεψη, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατά το β’ εξάμηνο προεδρεύει η Γερμανία, συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Το θέμα της άτυπης συνάντησης ήταν η ασφαλής διεξαγωγή των διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και η προαγωγή διατομεακών συνεργασιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας των πολιτών.
Στους 26 Υπουργούς Αθλητισμού της ΕΕ παρουσιάστηκαν τόσο οι επιπτώσεις της αναβολής το περασμένο καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο (από την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νιλς Νίγκαρντ), όσο και οι καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν από τη FIΒΑ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας, προκειμένου να διεξάγονται υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα οι διοργανώσεις τους.
Μάλιστα, η FIBA έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη και ασφαλέστατη διεξαγωγή του Final-8 του Basketball Champions League στο ΟΑΚΑ προ διμήνου.
Όπως υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης, αλλά και άλλοι Υπουργοί Αθλητισμού στη γόνιμη συζήτηση, είναι αναγκαία και σημαίνουσα η εφαρμογή κοινών πολιτικών στην ανάπτυξη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου.
Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρές προϋποθέσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των ομάδων, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, μέσω της τήρησής του, η διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Καλησπέρα σας από την Αθήνα και καλό μήνα!
Ευχαριστώ θερμά την Γερμανική Προεδρία και τον Πρόεδρο της σημερινής διάσκεψης, Stephan Mayer, για την εποικοδομητική συνεργασία και την ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον αθλητισμό.
Στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, βιώνουμε το 2ο κύμα της πανδημίας, πολύ πιο επιθετικό και θανατηφόρο απ΄ ότι το πρώτο κύμα.
Ωστόσο, η αποτελεσματική και επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος μας έδωσε χρόνο για να οργανωθούμε καλύτερα, αλλά και πολύτιμη εμπειρία για να αντιμετωπίσουμε επαρκέστερα την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
Όσον αφορά στα θέματα της σημερινής μας συζήτησης:
Μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας, διοργανώθηκαν στην Ελλάδα διεθνή αθλητικά γεγονότα με απόλυτη επιτυχία. Ήδη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, είχαμε συστήσει Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ και είχαμε αναπτύξει υγειονομικά πρωτόκολλα ανά άθλημα σε συνεργασία και με τις Ομοσπονδίες. Είμασταν καθόλα έτοιμοι να φιλοξενήσουμε αθλητικές διοργανώσεις. Ενδεικτικά, σας αναφέρω:
Α) ξεκίνησαν από τον Αύγουστο 2020 τα προκριματικά των Champions League και κατόπιν εκείνα του Europa League. Σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, εφαρμόσαμε το υγεινομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής των αγώνων, το οποίο περιελάμβανε πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, υπήρχε συνεργασία με τα άλλα κράτη αναφορικά με τις μετακινήσεις και τις διαμονές των ξένων αποστολών και η τήρηση ενός αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου: λίστα εισερχομένων με τεστ 48 ωρών πριν εισέλθουν, παραμονή σε «φούσκα», δηλαδή ξενοδοχείο χωρίς μετακινήσεις, μετακινήσεις πάντα με το ίδιο πούλμαν, κλπ.
Β) Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε και για τους αγώνες της Euroleague.
Γ) την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου φιλοξενήσαμε στην Αθήνα το Final-8 Basketball Champions League, μετά από αίτημα που μας υπέβαλε η FIBA, διότι είμασταν ασφαλής προορισμός.
Κι εδώ, ακολουθήσαμε παρόμοιο αυστηρό πρωτόκολλο. Οι οκτώ ομάδες έκαναν τεστ, έμεναν όλες στο ίδιο ξενοδοχείο, είχαν αποκλειστικά και ίδια μέσα μεταφοράς προς και από το γήπεδο κλπ.
Στο γήπεδο, για τους υπόλοιπους συντελεστές της διοργάνωσης υπήρχε θερμομέτρηση, καταγραφή εισόδου – εξόδου, απολύμανση από ειδικό μηχάνημα με ατμό, κλπ.
Μάλιστα, ήμουν πολύ χαρούμενος, όταν η FIBA μας έδωσε συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση, ενώ περήφανοι ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε το παραμικρό κρούσμα παρά την εβδομαδιαία διεξαγωγή.
Δ) Την ίδια μέθοδο, «φούσκα» χρησιμοποιήσαμε και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου από τις 9 – 14 Νοεμβρίου έγιναν οι αγώνες των ομίλων των Εθνικών Ομάδων Γυναικών για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.
Αναφορικά με το 2ο θέμα της σημερινής συζήτησης, πράγματι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη ανταλλαγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων.
Πιστεύω ότι η ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου με αυστηρές προϋποθέσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των αποστολών θα διευκολύνει τη διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων. Μάλιστα, η μέχρι τώρα εμπειρία με τη λογική της «φούσκας» και των αυστηρών προϋποθέσεων, μπορεί να αποτελέσει μια βάση συζήτησης».