Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ακόμα στενότερες οι σχέσεις με την Κύπρο, υπογράφηκε το αναβαθμισμένο Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα

Ακόμα στενότερες οι σχέσεις με την Κύπρο, υπογράφηκε το αναβαθμισμένο Πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2022
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Επίσημη επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στη Λευκωσία και παραγωγικότατες συναντήσεις με Υπουργούς Οικονομικών, Αθλητισμού, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή
 
Την τριετή ανανέωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας με την Κύπρο, ακόμα πιο στενής και αναβαθμισμένης, υπέγραψε σήμερα στη Λευκωσία ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Οι ισχυροί, αδελφικοί, ιστορικοί και ακατάλυτοι δεσμοί Ελλάδας – Κύπρου επεκτείνονται και μέσω της διμερούς συνεργασίας θα αντιμετωπίζονται κοινά και πιο αποτελεσματικά τα διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενώπιον των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μερική Διευρυμένη Συμφωνία Αθλητισμού (EPAS) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η UNESCO, η WADA, οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις Αθλητισμού, οι Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες και Οργάνωση του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος.
Παράλληλα, ενισχύεται περαιτέρω η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της προαγωγής της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στους αθλητικούς χώρους και της προώθησης του «Ευ Αγωνίζεσθαι», με τη διαρκή υπόμνηση των Ιδεωδών των Ολυμπιακών Αγώνων: του μοναδικού παγκόσμιου γεγονότος πολιτισμού και θεσμοθετημένου αθλητισμού, το οποίο εδώ και τρεις χιλιετηρίδες καλλιεργεί τις αξίες της άμιλλας, της αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ των λαών.
Στο πλαίσιο του νέου τριετούς Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας, Κύπριοι αθλητές κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και Έλληνες αθλητές κατά την παραμονή τους στην Κύπρο θα κάνουν δωρεάν χρήση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων. 
Τα προγράμματα των διμερών αθλητικών ανταλλαγών θα λειτουργούν συμπληρωματικά σε δράσεις, όπως:
* κατά της φαρμακοδιεγέρσεως,
* προς όφελος της εργασίας που προκύπτει από αθλητικές δραστηριότητες, 
* κατά της βίας, ιδιαιτέρως μέσα στα γήπεδα, 
* η ισόρροπη υποστήριξη τόσο του πρωταθλητισμού, όσο και της άθλησης για όλους (Μαζικός Αθλητισμός), 
* ο αθλητισμός των ΑμεΑ, 
* η σταθεροποίηση και η περαιτέρω βελτίωση της θέσης που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες στον αθλητισμό, με έμφαση στη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, 
* ο αθλητισμός για την 3η ηλικία 
* η στήριξη του σχολικού αθλητισμού κάθε βαθμίδας
* η συνειδητοποίηση από τον αθλητικό κόσμο της σημασίας και εφαρμογής του Ευ Αγωνίζεσθαι.
Προωθείται, επιπλέον, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα του αγωνιστικού αθλητισμού και της φυσικής αγωγής, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων, με από κοινού επισκέψεις εμπειρογνωμόνων,  προπονητών και άλλων επαγγελματιών, με ανταλλαγή επιστημονικών ερευνητικών αποτελεσμάτων  και σύγχρονων τεχνολογιών στον αγωνιστικό αθλητισμό για τον εντοπισμό και προώθηση ταλαντούχων νεαρών αθλητών, για τη βελτίωση της αθλητικής νομοθεσίας, την αθλητιατρική και τον έλεγχο της φαρμακοδιέγερσης. 
Ενθαρρύνεται ακόμη: 
* η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και καλών πρακτικών σχετικά με την οργάνωση, την ανάπτυξη και τις στρατηγικές προώθησης των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, καθώς και στις πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση του ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής,
* η διοργάνωση κοινών προπονητικών κατασκηνώσεων για αθλητές, προπονητές, διαιτητές, ΑμεΑ και αθλητικές ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα, 
* η διεξαγωγή κοινών επιστημονικών και επαγγελματικών συνεδρίων, σεμιναρίων, συμποσίων, μαθημάτων και εργαστηρίων σε Ελλάδα και Κύπρο,
* η ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και ανακαίνισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και σε θέματα προγραμματισμού και διοργάνωσης μαζικών αθλητικών εκδηλώσεων,
* η στήριξη προγραμμάτων που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της ανεκτικότητας, και της αρμονικής συνύπαρξης μέσω του αθλητισμού.
* Η αλληλοενημέρωση σε θέματα που αφορούν στην εξάλειψη της βίας και την πρόληψη αδικημάτων στον χώρο του αθλητισμού, καθώς και στη διατήρηση της ακεραιότητας του αθλητισμού και στην προώθηση των ηθικών αξιών και προτύπων.
 
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Αυγενάκης πραγματοποίησε συναντήσεις σήμερα, τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, όσο και με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου.
Με τον κ. Πετρίδη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές, στη συνεργασία και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πλαίσιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα ενίσχυσης τοπικών και εθνικών οικονομιών.
Με τον κ. Προδρόμου συζητήθηκαν εκτενώς οι τομείς δράσεων έπειτα και από την τριετή ανανέωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας, που φέρνει ακόμα πιο κοντά τις αθλητικές οικογένειες των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά σχέση, τους αδελφικούς, ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, εξάλλου, παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού #BEACTIVE, με θέμα «Ηγετικός ρόλος των γυναικών στον Αθλητισμό», παρουσία της χρυσής Ολυμπιονίκη μας Βούλας Πατουλίδου, που τιμήθηκε για τα 30 χρόνια από το έπος της στη Βαρκελώνη. 
Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «οφείλουμε να στηρίζουμε θεσμικά, αλλά και να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές της ισότητας σε κάθε πεδίο του κοινωνικού βίου και φυσικά στον αθλητισμό, από τον οποίον εκπέμπονται πολλά σπουδαία κοινωνικά μηνύματα. 
Κι αυτή την τριετία, τολμήσαμε με αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες να ενισχύσουμε σημαντικά το ρόλο της γυναίκας στο αθλητικό πεδίο και οι πολιτικές μας έδωσαν φωνή, βοήθησαν ώστε να ανοίξουν στόματα, με ντόμινο εξελίξεων σε όλη την κοινωνία, οδηγώντας στο ελληνικό #MeToo.
Και προχωρήσαμε άμεσα σε μια σειρά 13 μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης και κακοδιοίκησης, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές, που έφεραν διαφάνεια στο αθλητικό μας οικοσύστημα.
 
Βασικός στόχος, άλλωστε, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική Ισότητα των Φύλων. Την υλοποιούμε σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής: από τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, τις πολιτικές ενάντια στην κακοποίηση, την εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, έως την ουσιαστική αναγνώριση του πολύπλευρου και πολυσήμαντου ρόλου της σύγχρονης γυναίκας. 
 
Έχουμε άξιες αθλήτριες, Πρωταθλήτριες, Ολυμπιονίκες, έχουμε και άξιες γυναίκες να διοικήσουν τους αθλητικούς φορείς. Υπάρχουν σπουδαίες γυναίκες στον αθλητισμό και είναι καιρός να τους δώσουμε περισσότερο χώρο και βήμα. 
Και με την ενεργότερη συμμετοχή τους, ο αθλητισμός θα πάει ακόμη πιο μπροστά, ακόμη πιο ψηλά».
 
Επίσης, ο κ. Αυγενάκης, καλεσμένος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και του προέδρου της, Γιώργο Χρυσοστόμου, παρακολούθησε την επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «The Everest Within», του εξαιρετικά ταλαντούχου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους.
Πρόκειται για την ιστορία του αθλητή Γιώργου Ανδρέου, που αφήνει την ασφάλεια της τραπεζικής ζωής για να κατακτήσει το Έβερεστ. Στο ντοκιμαντέρ αποτυπώνονται η εσωτερική πάλη κάθε ανθρώπου, η υπέρβαση των ορίων, ο διαρκής αγώνας για βελτίωση και επίτευξη των προσωπικών στόχων. Το «Έβερεστ» του καθενός, που θέλει και επιμένει σκληρά για να κατακτήσει.
 
 
 
 
photo2a 29-9-22
 
photo1a 29-9-22
 
 
 
 
photo3a 29-9-22
 
 
photo4a 29-9-22
 
 
photo5a 29-9-22

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ