Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTION για τη δημιουργία ενός «συγκλίνοντα» κώδικα χρηστής διακυβέρνησης παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
- Details
- Parent Category: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Category: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. Μαυρωτάς: «Η Ελλάδα με το σύστημα αξιολόγησης ΧΙΛΩΝ πρωτοπορεί στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό»
Στη δημιουργία ενός «συγκλίνοντα» κώδικα χρηστής διακυβέρνησης για τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. στοχεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTION του Sport Erasmus+ το οποίο παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, ως εταίρος στο πρόγραμμα μαζί με έξι ακόμη χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο, Μάλτα, Λιθουανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομοσπονδιών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Οικονομικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΕ) και εκπρόσωπος του προγράμματος Βάσος Κουτσιούντας και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Άθλησης για Όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού, Επιστημονικής Υποστήριξης και Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Γιώργος Πίγκος, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο Grzegorz Botwina, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου για την αθλητική διακυβέρνηση και συντονιστής του προγράμματος Action.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον πρωταρχικό στόχο του προγράμματος Action ο οποίος είναι «η ομογενοποίηση των πρακτικών διακυβέρνησης στον ευρωπαϊκό αθλητισμό και η δημιουργία ενός, όσο γίνεται, κοινού κώδικα χρηστής διακυβέρνησης στους αθλητικούς οργανισμούς, όπως είναι οι ομοσπονδίες» και επισήμανε ότι η χρηστή διακυβέρνηση είναι πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς (Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή-ΔΟΕ, International Partnership against Corruption in Sport-IPACS κ.α.). Ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την IPACS (Διεθνής Συνεργασία κατά της Διαφθοράς στον Αθλητισμό) πέντε είναι οι βασικοί πυλώνες για τη χρηστή διακυβέρνηση και συγκεκριμένα η Διαφάνεια, η ακεραιότητα, η δημοκρατία, η ανάπτυξη και η αλληλεγγύη και τα θεσμικά αντίβαρα. Αρχές τις οποίες ήδη έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα αξιολόγησης ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» στο κριτήριο για τη χρηστή διακυβέρνηση, γεγονός που το κάνει πρωτοπόρο. «Το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ είχε παρουσιαστεί στην πρώτη συνάντηση του Action, τον Σεπτέμβριο του 2021 και είχε αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια. Μάλιστα με την Κύπρο είμαστε σε συνεργασία για το πώς θα εφαρμοστεί και εκεί, ενώ και η Βουλγαρία μας έχει ζητήσει λεπτομέρειες. Η Ελλάδα με το σύστημα ΧΙΛΩΝ πρωτοπορεί στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγΑ.
Για τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο Βάσος Κουτσιούντας, Οικονομικός Διευθυντής του ΚΟΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τη ΓΓΑ για την πολύ στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ μας. Πραγματικά αντλούμε ο ένας από τον άλλο. Όσον αφορά το πρόγραμμα αξιολόγησης ομοσπονδιών, επεξεργαζόμαστε ήδη να εφαρμόσουμε πιλοτικά ένα αντίστοιχο πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ» στην Κύπρο». Για την εφαρμογή ενός κώδικα χρηστής διακυβέρνησης ο κ. Κουτσιούντας τόνισε πως μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους αθλητικούς φορείς, καθώς όπως εξήγησε: «πρώτα απ’ όλα, προστατεύει τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι μέσα σε προκαθορισμένα πλαίσια και εγκεκριμένες διαδικασίες, αφήνοντας λίγα περιθώρια αμφισβήτησης από εξωτερικούς παράγοντες. Βελτιώνεται σημαντικά η αξιοπιστία, στοιχείο απαραίτητο ιδιαίτερα για όσους οργανισμούς αξιοποιούν κρατικούς πόρους και ενισχύεται η διαφάνεια, επιτρέποντας έτσι σε χρηματοδότες να γνωρίζουν πως αξιοποιούνται οι χορηγίες που δίνουν στις Ομοσπονδίες. Με την πεποίθηση ότι βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών βελτιώνουμε τον ίδιο τον αθλητισμό, συνεχίζουμε την προσπάθεια να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία για βελτίωση της διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών», κατέληξε.
Ο Grzegorz Botwina, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου για την αθλητική διακυβέρνηση και συντονιστής του Action, παρουσίασε αναλυτικά το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ανέπτυξε τις δράσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και εκείνες που δρομολογούνται για τη δημιουργία του Νέου/Συγκλίνοντα Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης. Κατά την παρουσίασή του ο Grzegorz Botwina ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόγραμμα ACTION σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους Εθνικούς Αθλητικούς Οργανισμούς, να βελτιώσουν τη διακυβέρνησή τους. Σχεδιάζουμε έναν σαφή οδικό χάρτη δράσεων για την υποστήριξη βασικών μεταρρυθμίσεων στους αθλητικούς οργανισμούς. Ο συγκλίνοντας κώδικας μαζί με τα εργαλεία έρευνας και υλοποίησης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αθλητικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα».
Στους στόχους του προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει 3ετή διάρκεια, είναι:
* Χαρτογράφηση υφιστάμενων Κωδίκων Καλής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη
* Περιθώρια-Δυνατότητες και Εμπόδια για σύγκλιση διακυβέρνησης στον αθλητισμό
* Προσδιορισμός και/ή ανάπτυξη κοινών σημείων από τους υπάρχοντες Κώδικες
* Σχεδιασμός ενός Κώδικα που να «αγκαλιάζει» τις πολιτισμικές διαφορές και τους εθνικούς δομικούς μηχανισμούς
Στο πλαίσιο του προγράμματος Action διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου σχετικά με τις βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης με τη συμμετοχή 407 εκπροσώπων αθλητικών ομοσπονδιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανταπόκριση της χώρας μας στην έρευνα ήταν εντυπωσιακή, καθώς ήταν 2η σε συμμετοχές (49).
Ειδικότερα το Υφυπουργείο Αθλητισμού μέσω της Ομάδας Εργασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της συνεργασίας με τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού απευθύνθηκε σε ομοσπονδίες για τη συμπλήρωση τεσσάρων καλών πρακτικών και διενέργειας πέντε συνεντεύξεων.
Σχετικά με τις καλές πρακτικές (Good Practices) απευθύνθηκε στις κάτωθι Ομοσπονδίες:
* Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (Δημοκρατικές Διαδικασίες)
* Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας (Κοινωνική Ευθύνη)
* Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Λογοδοσία)
* Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Διαφάνεια, Δημοκρατικές Διαδικασίες, Λογοδοσία, Κοινωνική Ευθύνη)
Για την εκπόνηση της ποιοτικής έρευνας, διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους των παραπάνω ομοσπονδιών και της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.