Tue16042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) και γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Σκοπός της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ των δύο φορέων είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων, η διενέργεια κοινών εκπαιδευτικών δράσεων και η συνεργασία στην εκπόνηση εκθέσεων που αφορούν στη διασύνδεση των δύο ζητημάτων, δηλαδή στη χειραγώγηση αγώνων και στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
 
Αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: 
«Θέλουμε να λειτουργήσει ακόμα περισσότερο αποτελεσματικά και να ενδυναμωθεί η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας στην καθημερινή μάχη ενάντια στην -παγκόσμια- μάστιγα της χειραγώγησης των αγώνων και συνεργαζόμαστε με κάθε αρμόδια Αρχή, εντός και εκτός συνόρων, επιδιώκοντας κάθε δυνατή συνέργεια. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την καταπολέμηση του φαινομένου και ήδη αυτό αποτυπώνεται και στην επικείμενη κατανομή της χρηματοδότησης των ομάδων από τον μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσής τους, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών των τυχερών παγνίων, βάσει των κριτηρίων που βάζουμε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Καμία ομάδα δεν θα εισπράττει χρήματα εφόσον εμπλέκεται σε αναφορές πιθανής χειραγώγησης προς την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και μέχρι αυτές οι υποθέσεις να διαλευκάνονται".
 
Ο κ. Μαυρωτάς, από την πλευρά του τόνισε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από  Εγκληματικές Δραστηριότητες, σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων σε θέματα αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δύο ζητήματα που συνδέονται στενά όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία και το αναγνωρίζει και η ίδια η Σύμβαση Macolin με τις προβλέψεις της. Θα συνδυάσουμε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες των δύο φορέων ώστε να αναπτύξουμε εκείνες τις συνέργειες που θα φέρουν αποτελέσματα. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Αρχής Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη που από την αρχή αγκάλιασε αυτή την ιδέα συνεργασίας και είμαι σίγουρος ότι με αυτή τη σύμπραξη το οπλοστάσιό μας ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων ενισχύεται σημαντικά και ουσιαστικά».
 
Επιπροσθέτως ο κ. Βουρλιώτης ανέφερε:
«Η Ελληνική Αρχή  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης  Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες  ιδρύθηκε δυνάμει του άρθ. 7 του Ν. 2331/1995 και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στη χώρα μας.  Στη  σημερινή  συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί το νομικό της  πλαίσιο και όλες οι  συναρμόδιες αρχές αφενός αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις και αφετέρου  έχουμε  νέες ευκαιρίες και  δυνατότητες  να διευκολύνουμε την καθημερινή μας εργασία αλλά  και  να  συμβάλλουμε  αποφασιστικά στην καταπολέμηση της σοβαρής εγκληματικότητας, του ξεπλύματος ‘μαύρου’/ βρώμικου χρήματος  και  της  καταπολέμησης  της  χρηματοδότησης  της  τρομοκρατίας. Η ίδρυση της «Ε.Π.ΑΘΛ.Α.» είναι μια από τις νέες αυτές ευκαιρίες και η σημερινή υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ μας θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αμφοτέρων και στην προστασία των εννόμων αγαθών που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε».
 
photo1a 8-2-23
 
 
photo2a 8-2-23
 
 
photo3a 8-2-23
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ