Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η Ελλάδα συμβάλλει στον Ευρωπαϊκό οδηγό για «Πράσινο αθλητισμό».

Η Ελλάδα συμβάλλει στον Ευρωπαϊκό οδηγό για «Πράσινο αθλητισμό».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παρουσιάστηκε ο Οδηγός Ενεργειακής Αναβάθμισης και Σχεδιασμού των υφιστάμενων και νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας, στην 8η συνάντηση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του «Πράσινου Αθλητισμού» της Ε.Ε. η οποία πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μαζί με τις εκπροσώπους μηχανικούς της ΓΓΑ, οι οποίες συμμετέχουν στην ως άνω Ομάδα, Παρασκευή Ζορμπά, Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Ζωή-Μελπομένη Σιδέρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Αδειοδοτήσεων αθλητικών εγκαταστάσεων παρουσίασαν στους εκπροσώπους των κρατών- μελών τις λεπτομέρειες του Οδηγού, ο οποίος αποσκοπεί στην αποδοτική και αποτελεσματική επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030.

Ειδικότερα, ο Οδηγός αποτελεί μέρος του έργου «Τεχνική Υποστήριξη για την υλοποίηση επενδύσεων καθαρής ενέργειας στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» το οποίο ξεκίνησε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Σύμπραξης Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τη ενεργειακής απόδοσης, και στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης που εφαρμόζεται από την Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία (GIZ), με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Ε.Μ.Π. και οι κύριοι δικαιούχοι του είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ο «Πράσινος Αθλητισμός» αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα του Τομέα Προτεραιότητας: «Κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του αθλητισμού» σύμφωνα με Ψήφισμα του Συμβουλίου της ΕΕ και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κ-μ συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό (Ιανουάριος 2021 — Ιούνιος 2024) το οποίο έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμό (2020/C 419/01).

Σκοπός της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του «Πράσινου Αθλητισμού» είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, η ανάπτυξη γνώσεων, η ευαισθητοποίηση και η εκπόνηση πρότασης για κοινό πλαίσιο με κοινές δεσμεύσεις, λαμβανομένου υπόψη του ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα. Κατά την 8η συνεδρίαση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και με σημαντικές παρεμβάσεις από την ελληνική εκπροσώπηση, συζητήθηκε εκτενώς ο Ευρωπαϊκός οδηγός για τον «Πράσινο αθλητισμό», ο οποίος είναι σε στάδιο επεξεργασίας

Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αφενός με την εκπόνηση του Οδηγού Ενεργειακής Αναβάθμισης και Σχεδιασμού των υφιστάμενων και νέων αθλητικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας, ο οποίος ενσωματώθηκε και στο 1ο κεφάλαιο του κειμένου - πρότασης των κ-μ, με τίτλο: «Συστάσεις για ένα κοινό πλαίσιο για τον αειφόρο αθλητισμό» και αφετέρου με την παρουσίασή του στα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων της χώρας για την εφαρμογή του, στο πλαίσιο διεξαγωγής δύο κύκλων επιμορφωτικών σεμιναρίων, τα οποία ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Ο Οδηγός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.gga.gov.gr/athl-egatastaseis/kathares-texnologies

mavrbrus1 mikri

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ