Mon29042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, κ. Γιάννη Οικονόμου, στην παρουσίαση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, κ. Γιάννη Οικονόμου, στην παρουσίαση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απόσταση αναπνοής από το χώρο που θα φιλοξενήσει την υπερειδική διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 αποκαλύφθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του αγώνα, που διοργανώνεται στις 7-10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε στη σημερινή εκδήλωση:

«Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 είναι ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά brands στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το σημαντικότερο τοπόσημο του ελληνικού πολιτισμού, την Ακρόπολη, η οποία συμβολίζει τον Πολιτισμό, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Φέτος το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 συμπληρώνει 70 χρόνια ιστορίας, καθώς στο μακρινό πια 1953 διοργανώθηκε το πρώτο Διεθνές Ράλλυ Ακρόπολις. Η ιστορία του είναι πλούσια και σημαίνουσα για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς είναι ένας αγώνας σκληροτράχηλος, που διεξάγεται κάτω από τον εκθαμβωτικό ελληνικό ήλιο, σε τοπία απαράμιλλου κάλλους.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 είναι μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, και θέλουμε κι άλλες τέτοιες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Είναι ισχυρή η κυβερνητική βούληση να φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα, επ' ωφελεία του ελληνικού αθλητικού οικοσυστήματος, του ελληνικού τουρισμού και της γενικότερης αξιοπιστίας της χώρας μας.

Η αναβαθμισμένη εικόνα κύρους που αντανακλά η χώρα μας, μέσω των πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως άμεσο όφελος να μας εμπιστεύονται οι διεθνείς οργανισμοί μεγάλες διοργανώσεις.

Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί διαχρονικό πρεσβευτή της χώρας μας σ' όλο τον πλανήτη και πυλώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι από την ίδρυσή του το 1973.

Στη σύγχρονη μορφή του διέρχεται από μεγάλο μέρος της χώρας (3 Περιφέρειες, 15 Δήμοι), εμπλέκοντας έτσι μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Το παρακολουθούν πάνω από 300 χιλιάδες θεατές και πάνω από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές σ' όλο τον κόσμο, καθώς αποτελεί εξαιρετικά δημοφιλές θέαμα.

Πέρα από το αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, η απήχησή του αξιοποιείται για την προώθηση καλών πρακτικών όσον αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την προώθηση του εξηλεκτρισμού της αυτοκίνησης και την οδική ασφάλεια. Οφείλω να σημειώσω ότι δεν θα δείτε ποτέ οδηγό του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 χωρίς ζώνη και κράνος.

Το φετινό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 θα είναι το επιστέγασμα της 70χρονης ιστορίας του αγώνα. Θα εκκινήσει, όπως άλλωστε αρμόζει, κάτω από το βράχο της Ακρόπολης και θα συνεχιστεί με μια υπερειδική διαδρομή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς με οργανωμένο σχέδιο. Ίσως έχετε ήδη αντιληφθεί πως η παρουσία μας σήμερα σχετίζεται άμεσα με την Υπερειδική που θα γίνει εδώ, στην πλατεία Νερού, σε χώρο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ). Με τον τρόπο αυτό το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023 συνδέεται με άλλο ένα χαρακτηριστικό της Ελλάδας, το γαλάζιο της θάλασσάς μας. Ο Ποσειδώνας επανασυνδέεται με την Αθηνά.

Η Cosmote 5G Athens Stage άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά της το 2021 στο Σύνταγμα, όπου ως Έλληνες, στείλαμε το μήνυμα της έμπνευσης και της δημιουργίας. Πέρυσι η ΕΚΟ Super Special Stage, στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, τράβηξε τα βλέμματα όλου του πλανήτη στο WRC, στην Ελλάδα, στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Η διοργάνωσή μας αποκόμισε διθυραμβικά σχόλια από οδηγούς, κατασκευαστές και την παγκόσμια κοινότητα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Φέτος, στοχεύουμε να προβάλλουμε ένα ακόμη δυνατό σημείο της Αθήνας, το παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για μια μοναδική τοποθεσία, ανάμεσα σε εμβληματικά σημεία όπως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Ελληνικό, το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Μαρίνα Φλοίσβου, με κέντρο πάντα την Ακρόπολη. Η Αθήνα της ιστορίας συναντά την Αθήνα του 21ου αιώνα. Εικόνες θα κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω της απευθείας μετάδοσης προάγοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στην φετινή υπερειδική διαδρομή θέλω να σας ευχαριστήσω για το αυξημένο ενδιαφέρον σας για την EKΟ Super Special Stage Ξέρω καλά ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε ευρέως το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είμαι πεπεισμένος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί αντάξιο της προσμονής σας.

Το 2021, με σκληρό και συντονισμένο αγώνα της Κυβέρνησής μας το ράλι Ακρόπολις επανήλθε στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι ( WRC) σηματοδοτώντας τη νέα εποχή όχι μόνον του ράλι αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα.

Ο αγώνας για τον οποίο σας μίλησα δεν ήταν απρόσωπους. Στηρίχθηκε στο μεράκι, στην άοκνη προσπάθεια στην αφοσίωση που επέδειξαν άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν την γνώση, τις επαφές, το πάθος τους στην υπηρεσία ενός μεγάλου σκοπού, ενός μεγάλου στόχου. Και τα κατάφεραν.
Όχι μόνον στο να αδράξουν την ευκαιρία αλλά και στον να διοργανώσουμε δύο φορές έναν άψογο αγώνα. Ενέπνευσαν εθελοντές, συνεργάστηκαν άψογα με την αυτοδιοίκηση και τις αρχές, εξέπεμψαν την αναγκαία αξιοπιστία προκειμένου να πλαισιωθούν από υψηλού επιπέδου χορηγούς τους οποίους θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω.

Ψύχη όλης αυτής της σπουδαίας προσπάθειας υπήρξε ο προκάτοχος μου, ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Εάν ο Λευτέρης και όλη η ομάδα δεν είχε κάνει αυτή την σπουδαία δουλειά τα προηγούμενα χρόνια ούτε εγώ, ούτε και κανείς άλλος στη θέση μου δεν θα μπορούσε να στέκεται εδώ σήμερα και να παρουσιάζει όλα αυτά τα συναρπαστικά που αναμένεται να ζήσουμε και φέτος.

Για αυτό και θα ήθελα να τον καλέσω στο βήμα, όχι μόνο για να τον ακούσουμε αλλά και για να του αποδώσουμε μέσα από μια αναμνηστική πλακέτα την τιμή που του αξίζει για την προσφορά του στο ράλι και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό».

sm akrop oik1

sm akrop oik3

sm akrop oik2

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ