Sat27042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Γ. Βρούτσης σε ΕΑΚ: Μεριμνήστε άμεσα για την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών σας

Γ. Βρούτσης σε ΕΑΚ: Μεριμνήστε άμεσα για την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών σας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού απέστειλε αυστηρή επιστολή στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα και ζητά τήρηση των αρχών χρηστής διοίκησης, ορθή δημοσιονομική διαχείριση και αξιοποίηση των επιπροσθέτων πόρων, ύψους 11 εκατ. ευρώ, για την άμεση βελτίωση των αθλητικών υποδομών
 
Αυστηρή επιστολή, με την οποία ζητάει από τις διοικήσεις των 17 Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την Επικράτεια να δεσμευθούν σε συγκεκριμένες κινήσεις στην κατάθεση του Προϋπολογισμού 2024, απέστειλε ο αναπληρωτής Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Ο Υπουργός ζητά την τήρηση των αρχών χρηστής διοίκησης, την ορθή δημοσιονομική διαχείριση και πρωτίστως την αξιοποίηση των επιπροσθέτων πόρων στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ΕΑΚ, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, για την άμεση βελτίωση των αθλητικών υποδομών. 
Πιστός στο τρίπτυχο της διαφάνειας, της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας ο κ. Βρούτσης, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει ότι αποτελεί κεντρική πολιτική του Αθλητισμού η εξασφάλιση ασφαλών, σύγχρονων και βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει αποκλειστικά να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των νέων πόρων.
Επισημαίνει, επιπλέον, ο Υπουργός ότι πρέπει να υλοποιηθούν λύσεις και έργα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των εγκαταστάσεων και τη σοβαρότητα των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές υποδομές, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και με προγραμματισμό ανά κατηγορία δαπάνης.
Αναλυτικά, η επιστολή του Υπουργού: 
«Μετά από την εποικοδομητική συνάντηση μας στις 29/11/2023 και την ανάλυση των επτά σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίσουν σε όλους τους τομείς το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας, σας παραθέτω ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων για την αξιοποίηση της επιπλέον σημαντικής χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε για τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα το 2024. 
Κεντρική πολιτική του Υπουργείου Αθλητισμού αποτελεί η εξασφάλιση ασφαλών, σύγχρονων και βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει αποκλειστικά να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των νέων πόρων. Η εικόνα των μη συντηρημένων και εγκαταλελειμμένων αθλητικών υποδομών πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. 
Έχουμε χρέος, με απόλυτη διαφάνεια, να οδηγήσουμε τον Αθλητισμό μας στη νέα εποχή και όλοι μαζί, με συνέργειες και αφοσίωση στη αποστολή μας, να αποδώσουμε στον Έλληνα πολίτη αυτό που του αξίζει. Σύγχρονα, ασφαλή και αναβαθμισμένα αθλητικά κέντρα.
Κύριο μέλημα των Επιτροπών Διοίκησης, στην προσεχή πρόταση κατάθεσης Προϋπολογισμού του έτους 2024, πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Επισημαίνεται, λοιπόν, ότι πρέπει να υλοποιηθούν λύσεις και έργα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των εγκαταστάσεων και τη σοβαρότητα των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές υποδομές, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και με προγραμματισμό ανά κατηγορία δαπάνης, για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που θα διαχειριστείτε.
Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που πρέπει να τηρηθούν και  υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα, ως κάτωθι:
1. Ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις για αθλητές, αθλούμενους και φιλάθλους:
Να εκδοθούν το  ταχύτερο δυνατόν τα απαραίτητα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και  στατικής επάρκειας, με απαρέγκλιτο γνώμονα την ασφάλεια των αθλητικών χώρων, βάσει των δύο προϋποθέσεων, όπως από 01/09/2023 με Απόφασή μου ισχύουν.
 
2. Απόλυτη προσβασιμότητα ΑμεΑ στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις: 
Να μεριμνήσετε για την πλήρη προσβασιμότητα, κατά 100%, αθλητών και αθλουμένων με  αναπηρία (ΑμεΑ). 
Δυστυχώς, κάτι που είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. 
 
3. Σε συνέχεια του από 24/11/2023 εγγράφου, να τεθεί το χρονοδιάγραμμα και να περιγραφούν τα έργα που θα εκτελεστούν για τη βελτίωση, συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. 
 
4. Ειδικά για το ΟΑΚΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις, καθώς η έκτακτη και εφάπαξ χρηματοδότηση για το 2023 του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθεί:
> στην κατασκευή του πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου (περίπου 7,5 εκατ. ευρώ), 
> στην ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Τοίχων Αναρρίχησης, στην πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό -και σε επίπεδο εξοπλισμού- του κλειστού προπονητηρίου που αφορά στους αθλητές μας του στίβου και σε άλλες επείγουσες ανάγκες (3,5 εκατ. ευρώ).
 
Επιπλέον, σε εφαρμογή του από 10/11/2023 εγγράφου των Οικονομικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, αναμένουμε:
* Να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για εξόφληση, ρύθμιση οφειλών-απαιτήσεων σας από αθλητικές Ομοσπονδίες και Σωματεία (όσα επιδέχονται ρυθμίσεων και είναι ληξιπρόθεσμα) έως τις 31/12/2023, δίδοντας ανάσα σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία για τα συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ετών.
* Καθώς από 01/01/2024, σε συνέχεια της εγκυκλίου της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, υποχρεούστε να εκδίδετε Βεβαίωση Μη Οφειλής για τους αθλητικούς φορείς που κάνουν χρήση των αθλητικών σας εγκαταστάσεων –αφού αυτό πλέον θα  αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εκταμίευση της επιχορήγησης τους– να προετοιμαστούν ανάλογα οι οικονομικές σας υπηρεσίες.
* Να αποστείλετε στη Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης Τομέα Αθλητισμού, έως τις 15/01/2024, κάθε σχετική  κατάσταση  όλων των προηγούμενων απλήρωτων υποχρεώσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών.
* Η σύνταξη του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 να ενσωματώσει όλες τις προηγούμενες συστάσεις».
 
photo1a 6-12-23

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ