Thu18072024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δηλώσεiς του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή σε ραδιοφωνικό σταθμό

Δηλώσεiς του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή σε ραδιοφωνικό σταθμό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

 

       O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό “sentra fm” και στην εκπομπή «Γκολ από τη σέντρα», είπε μεταξύ άλλων:
 Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ έθεσε στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας σοβαρά ερωτήματα. Το κεντρικό κατά την άποψη μου είναι, ποιο ποδόσφαιρο προτιμά η ΕΠΟ και  γενικά το συντεταγμένο ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιώ τα λόγια του: Των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων ή αυτό που είναι οργανωμένο με κανόνες; Αυτό το δίλημμα έχει προκαλέσει αναταραχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που θεωρώ ότι είναι δημιουργική και για την οποία έχουμε συγκεκριμένη θέση. Θέλουμε ένα ποδόσφαιρο με κανόνες, χωρίς βία, με διαφάνεια, ένα ποδόσφαιρο που δεν θα αφήνει περιθώρια τυφλού παραγοντισμού, ο οποίος το ναρκοθετεί.
 Ασφαλώς θα έχετε παρακολουθήσει την πορεία των θεμάτων, που βγήκαν από το χαλί και πέρασαν με επώδυνο τρόπο στην επικαιρότητα, πως τα αντιμετωπίσαμε. Μόνο ευχολόγια δεν μπορείτε να μας αποδώσετε και θα αναφερθώ στο θέμα των προ συνεννοημένων αγώνων. Τους σχετικούς φακέλους στείλαμε στον εισαγγελέα. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το κάνουμε για το θεαθήναι και ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Βλέπετε όμως ότι το θέμα της διαφάνειας και της φερεγγυότητας των ελληνικών πρωταθλημάτων, αποτέλεσε το αντικείμενο μιας από τις πιο εξονυχιστικές έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν προδικάζω βέβαια την ενοχή κανενός γιατί σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας.
 Προφανώς αργεί το αποτέλεσμα. Όμως αν δεν αργούσε η υπόθεση θα ήταν ήδη στο αρχείο. Κάτι λοιπόν που γινόταν για πολλά χρόνια στο παρελθόν, εμείς το αναδείξαμε και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ελληνικής Πολιτείας, της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, της Δικαιοσύνης, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά τονίζω ιδιαίτερα και της ΕΠΟ.     
   Να πω και ένα δεύτερο. Για πόσο καιρό ταλάνιζε το ελληνικό ποδόσφαιρο, το θέμα των πλαστών, των ανακριβών ή θολών, εν πάση περιπτώσει, πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας; Χθες ο Πρόεδρος της ΕΠΟ επισκέφθηκε τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αυτά δεν είναι ευχολόγια, είναι συγκεκριμένες πράξεις.
 Εξονυχιστική έρευνα θα γίνει και από την πλευρά της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής στα πρωταθλήματα, όλων των στοιχείων τα οποία θα προσκομίσουν οι ΠΑΕ στο πλαίσιο της κρατικής αδειοδότησης και βέβαια των βεβαιώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
 Αυτή την ώρα δίνεται μια μάχη συνολική, από όλες τις πλευρές, για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι δύσκολη γιατί πρέπει να κοντραριστεί με δεκαετίες ανομίας, με αντιλήψεις ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να κινείται μέσα στα όρια της πολιτικής διαπλοκής.
 Κανείς δεν μπορεί να μας καταλογίσει ότι δεν προσπαθούμε. Ερευνούμε τις προϋποθέσεις αν μπορούν να γίνουν τα ελληνικά πρωταθλήματα. Πρέπει να γίνουν σε υγιείς βάσεις διαφορετικά θα γίνουν χωρίς δημόσια χρήματα, χωρίς δημόσια γήπεδα και χωρίς κρατική αρωγή.

Ερώτηση: Τι θέλετε να πείτε; Υπάρχει περίπτωση αν δεν ληφθούν κάποιες αποφάσεις αναβολής της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, αναστολής των πρωταθλημάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Πάνος Μπιτσαξής: Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι αυτή την ώρα. Η ΕΠΟ οφείλει να διοργανώσει πρωταθλήματα πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς βία, με φερεγγυότητα, χωρίς το είδος του παραγοντισμού, που ναρκοθετεί κάθε έννοια αθλητισμού και άμιλλας. Διαφορετικά θα έχει δύο επιλογές. Ή να τα διοργανώσει μόνη της, χωρίς κρατικά χρήματα, χωρίς τα δημόσια γήπεδα ή να μη τα διοργανώσει καθόλου. 

Ερώτηση: Ο κ. Πιλάβιος σας ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ στη χώρα μας; Ισχύει αυτό;

Πάνος Μπιτσαξής: Ισχύει και πιστεύω ότι θα γίνει και μια συνάντηση της Πολιτείας με το κλιμάκιο αυτό. Όμως δε θέλουμε και δεν έχουμε καμία απευθείας επαφή με την ΟΥΕΦΑ. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ το στηρίζουμε πλήρως, εφόσον κινείται σε μια κατεύθυνση εξυγίανσης του ποδοσφαίρου.
 Συνεργαζόμαστε με την Ομοσπονδία, στο γενικότερο πλαίσιο που επιβάλλει ο εποπτικός ρόλος της Γ.Γ.Α., που είναι η ευρυθμία του ελληνικού αθλητισμού, φυσικά και του επαγγελματικού.
 Υπάρχει ένας άξονας συνεργασίας, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 18 μήνες με όλους τους φορείς του συντεταγμένου ποδοσφαίρου και την ΕΠΟ, που έχει αποδώσει καρπούς.

Για μπάσκετ

 Σχετικά με τους αγώνες play offs ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν είπε:
Πάνος Μπιτσαξής: Η τιμωρία για τα επεισόδια πρέπει να είναι παραδειγματική ώστε να μην δημιουργείται οποιαδήποτε αίσθηση ότι δεν υπάρχει ισονομία.
 Δεν θα μετρήσουμε, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αν οι φίλαθλοι τον ενός έριξαν λιγότερες και του άλλου περισσότερες κροτίδες. Η ουσία είναι ότι αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ είναι τρισάθλιο. Το είπε και ο κ. Ομπράντοβιτς με τη φράση «δε μας άφησαν να ευχαριστηθούμε τη νίκη μας».
 Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό, γεγονός που τιμά το ελληνικό μπάσκετ. Γενικά όλοι οι τελικοί των play offs ήταν συναρπαστικοί. Είναι κρίμα λοιπόν, αυτή τη στιγμή, οι ομάδες με μια πολιτική αφειδούς χορήγησης εισιτηρίων να αφήνουν να εκδηλώνονται τα επεισόδια αυτά. Θα μου πείτε εύλογα, θέλεις παιχνίδια με άδειες εξέδρες; Όχι. Θέλω όμως αυστηρό έλεγχο των εισερχομένων, θέλω «νεκρές ζώνες», θέλω μια σειρά μέτρων, τα οποία διστάζουν να πάρουν οι διοργανώτριες αρχές, για να μη χάσουν έσοδα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Αν δεν το κάνουμε αυτό με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το μπάσκετ θα γίνει και αυτό εστία βίας με την ίδια μορφή που γίνεται και στο ποδόσφαιρο.


 

1


 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ