Fri21062024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής στη Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ

Ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής στη Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, μιλώντας σήμερα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στη Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, στην αίθουσα Τύπου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», για τους αθλητές που διακρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Σαγκάης, αλλά και για όλη την ελληνική αποστολή, είπε τα εξής:  

      Σας καλωσορίζω. Κάνατε υπερήφανη όλη την Ελλάδα. Οι νίκες σας είναι τόσο σημαντικές, που μπαίνουν στη χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
       Εγώ προσωπικά, όπως κάθε Έλληνας, είμαι περήφανος για όλους εσάς που συμμετείχατε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σας ευχαριστούμε  πολύ για αυτή τη μεγάλη χαρά που μας δώσατε.
  Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς σας, και της δουλειάς  των γονιών σας για να το πούμε κι αυτό, γιατί δεν ειπώθηκε, ότι πίσω από το μεράκι και τη δουλειά υπάρχουν και οι γονείς, οι οποίοι έχουν βοηθήσει τους αθλητές παρά πολύ αυτές τις δύσκολες μέρες. Πολλές είναι οι συνιστώσες που δίνουν αυτή την επιτυχία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς δικής σας, των γονιών σας, των προπονητών σας, των συλλόγων σας, της ομοσπονδίας. Θα αφήσω τελευταία την πολιτεία, γιατί εμένα μου αρέσει να ακούω την κριτική, με ενδιαφέρει να την ακούω, και αυτό  το ξέρετε,  γιατί σας έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν.
      Ο αγωνιστικός προγραμματισμός της ομοσπονδίας ήταν θαυμάσιος τόσο στο πεδίο των επιτυχιών, όσο και στο πεδίο των συμμετοχών. Εγώ δεν θα σταθώ μόνο στις επιτυχίες, δε θα σταθώ στην λάμψη των μεταλλίων, αλλά σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Η παρουσία σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα απέδειξε ότι ο υγρός στίβος θα έχει μέλλον, όπως και όλος ο ελληνικός αθλητισμός.
      Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χρήματα δεν δίνονται από την πολιτεία αορίστως, τα δίνουμε όλοι μας, οι φορολογούμενοι πολίτες. Θα πρέπει πριν από την κριτική μας, να κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας. Να δούμε αν στο παρελθόν οι πακτωλοί χρημάτων, οι οποίοι δίνονταν στον ελληνικό αθλητισμό, είχαν το αποτέλεσμα που έπρεπε. Να εξετάσουμε αν σήμερα η παραγωγική χρησιμοποίηση των χρημάτων είναι αυτό το οποίο τελικά εξηγεί, ότι ο ελληνικός αθλητισμός όχι μόνο δεν έχει συρρικνωθεί αυτή τη διετία της κρίσης και των δυσκολιών, αλλά δίνει πολύ μεγάλες επιτυχίες και σε πάρα πολλά αθλήματα. 
      Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει, 12.000.000 ευρώ ετησίως για τα κολυμβητήρια, 5.000.000 ευρώ περίπου για την Ομοσπονδία και 500.000 ευρώ περίπου για διάφορες αθλητικές διοργανώσεις. Οι επιχορηγήσεις για τον αθλητισμό είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από την κρίση και δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ας αφήσουμε λοιπόν τη γκρίνια και τη μιζέρια.
      Η Ελλάδα στηρίζει αποφασιστικά τον αθλητισμό.
      Όσον αφορά το θέμα των αθλητών, συμμερίζομαι πλήρως τα παράπονά τους. Με το θέμα των αδειών τους έχω διαφωνήσει δημόσια. Για το νόμο πάλεψα και έδωσα το σύνολο των δυνάμεών μου για να τον αλλάξω. Αν αυτή τη στιγμή κρατήθηκε κάποιος πυρήνας και υπάρχει ελπίδα να ξαναλλάξει ο νόμος, οφείλεται στις προσπάθειες του αθλητικού κινήματος και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Καταλαβαίνω και κατανοώ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Παρά την κρίση και σε αυτή τη δύσκολη εποχή και με τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί, η ελληνική πολιτεία κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά και σε λειτουργία όλα τα δημόσια κολυμβητήρια.
      Είναι δύσκολη ημέρα σήμερα να μιλήσουμε για την απαξίωση των προνομίων και πώς προέκυψε. Όμως και ενισχύσεις στους αθλητές υπάρχουν και δεν αντιλέγω ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες και πριμ υπάρχουν και πρέπει να διευρυνθούν. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς ο νόμος σε πολλά σημεία είναι ισοπεδωτικός και πρέπει να αλλάξει. Έχω καλέσει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Ομοσπονδίες σε ένα διάλογο πολύ συγκεκριμένο και άμεσο για τα θέματα αυτά. Πάντως και ενισχύσεις υπάρχουν και η παρούσα πολιτική στηρίζει στοιχειωδώς βέβαια τη μηνιαία διαβίωση των αθλητών.
      Το γεγονός ότι οι σύλλογοι καθυστερούν τα χρήματα το γνωρίζω. Το ότι τα χρήματα των οδοιπορικών της Ομοσπονδίας δεν είναι ενδεχομένως αυτά τα οποία θα μπορούσαν να είναι κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες της χώρας, και αυτό το γνωρίζω.
      Είναι εύκολο πράγμα να πυροβολούμε την ελληνική πολιτεία. Η ελληνική πολιτεία, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα όποια λάθη και παραλήψεις, τα οποία δεν αντιλέγω ότι πρέπει να διορθωθούν, στηρίζει τον ελληνικό αθλητισμό. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι η ελληνική πολιτεία είναι απούσα από τον ελληνικό αθλητισμό, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν τιμά κανένα να το λέει. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, τουλάχιστον στο θέμα της στήριξης του αθλητισμού, είναι στην πρωτοκαθεδρία των ευρωπαϊκών χωρών και από πλευράς χρημάτων και συνολικότερης προσφοράς στον αθλητισμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο κ. Πάνος Μπιτσαξής είπε:

- Για τα προνόμια των αθλητών: «Τα προνόμια της υπάρχουσας νομοθεσίας πρέπει να διατηρηθούν. Να ξεκινήσουμε από μία βάση. Υπάρχουν προνόμια που αφορούν εισαγωγή των αθλητών στα ΤΕΦΑΑ, την προσθήκη μορίων στα ΑΕΙ, πριμ που έχουν περιοριστεί στις πρώτες 3 θέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων, τα οποία πρέπει να διευρυνθούν, υπάρχουν συστήματα υποτροφιών, που πρέπει να θεσπισθούν και υπάρχει το θέμα των διορισμών στο Δημόσιο, το οποίο έχει συρρικνωθεί κάτω από ένα καθεστώς, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών διαπίστωνε στο παρελθόν πάρα πολλές αργομισθίες από αθλητές, οι οποίοι δεν ήταν εν ενεργεία, με αποτέλεσμα, κατά το γνωστό κακό ελληνικό συνήθειο, να πάμε στο άλλο άκρο. Είμαστε σε διάλογο με την ΕΟΕ. Θα πρέπει να γίνει ένας εύλογος εξορθολογισμός του συστήματος των διορισμών στο Δημόσιο. Έτσι θα υπάρχουν οι δυνατότητες διορισμού διακεκριμένων αθλητών, αλλά συγχρόνως να μην υπάρχει το φαινόμενο, όπου πάρα πολλοί μη εν ενεργεία αθλητές έκαναν κατάχρηση αυτών των προνομίων. Γνωρίζω ότι ειδικά στο χώρο του υγρού στίβου εκκρεμούν διορισμοί, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν».

- Για τις αθλητικές υποδομές: «Το θέμα των αθλητικών υποδομών είναι σύνθετο. Οι αθλητικές υποδομές της κολύμβησης είναι πολύ ακριβές. Κάνουμε τώρα μία προσπάθεια κυρίως στο θέμα της θέρμανσης να μπει μια βάση διαχείρισης με φυσικό αέριο και με άλλους τρόπους για τον περιορισμό του κόστους. Η ΚΟΕ ζητάει και εξετάζεται το αίτημά της, να της παραχωρηθούν δύο κολυμβητήρια του Αγίου Κοσμά. Το αντιμετωπίζουμε θετικά και πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ανεξάρτητα από τις όποιες επιτυχίες.
      Η ανάπτυξη των αθλημάτων δεν συνδέεται μόνο με τις επιτυχίες, συνδέεται με όλες τις αξίες που έχει ο ελληνικός αθλητισμός. Φυσικά θέλουμε και τις νίκες. Όταν δουλεύουμε οργανωμένα και συστηματικά έρχονται και αυτές.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ