Sat18052024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Δηλώσεις μετά την συνάντηση του ΓΓΑ Πάνου Μπιτσαξή με το προεδρείο της ΕΠΟ

Δηλώσεις μετά την συνάντηση του ΓΓΑ Πάνου Μπιτσαξή με το προεδρείο της ΕΠΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

       Αθήνα, 6 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή με το προεδρείο της ΕΠΟ. (Πρόεδρος Σοφοκλής Πιλάβιος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιωάννης Οικονομίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος Αριστείδης Σταθόπουλος, Γ΄ Αντιπρόεδρος Νίκος Ανασόπουλος, Νομικός Σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης)
 
      Μετά την σύσκεψη έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:


 ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Μετά από πολύμηνες συζητήσεις μεταξύ της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της ελληνικής Πολιτείας, καταλήξαμε  σε ορισμένα σημαντικά,  και θα  έλεγα οριστικά, συμπεράσματα.
      Το πρώτο είναι ότι όλοι θέλουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό, να τηρεί όρους νομιμότητας και να είναι μακριά  από φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς, τα οποία με ευθύνη του κράτους αλλά και του ποδοσφαίρου, ταλάνισαν για πολλές  δεκαετίες, το σύνολο του επαγγελματικού αθλητισμού.
      Η ΕΠΟ μας παρουσίασε σήμερα ένα σύστημα ποινών, το οποίο θα ενσωματώσει στο πειθαρχικό της κώδικα, με τον οποίο κατά την άποψη μου, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς, που θα έχουν διαπιστώσει κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου και ιδιαίτερα η ΕΕΑ. Η τελευταία  είναι και θα παραμείνει ο βασικός ελεγκτικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους.
      Δεχόμαστε με μεγάλη χαρά αυτήν την πρωτοβουλία της ΕΠΟ και τη θέση της  για αυτές τις πειθαρχικές ποινές. Οι δηλώσεις του Υπ. Πολιτισμού-Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, στη Βουλή, ισχύουν στο σύνολο τους, αλλά και οι δηλώσεις των εισηγητών των κομμάτων, ΠΑΣΟΚ,  ΝΔ και  ΛΑΟΣ. Και θα υπάρξει  μία σχετική παρέμβαση στον αθλητικό Ν. 2725 /99 που θα δίνει τη  δυνατότητα στην ΕΠΟ να εφαρμόζει, με τα δικαιοδοτικά της όργανα, το σύστημα αυτών των ποινών, το οποίο θα θεσπίσει.

Eρώτηση: Άρα δεν τίθεται πλέον θέμα παρέμβασης από την FIFA.

      ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ  τέτοιο θέμα. Εγώ πριν από πολύ καιρό, είχα τονίσει  ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος κίνδυνος. Απλά ο πολύμηνος διάλογος γινόταν μέσα σε συνθήκες ενός  χαώδους κανονιστικού κενού στο εσωτερικό δίκαιο της Ομοσπονδίας. Τώρα το κενό αυτό, η ελεγκτική κρατική δραστηριότητα και η δουλειά της Ομοσπονδίας, συμπληρώνεται και  κατά συνέπεια εναρμονίζεται πλήρως, με έναν εξαιρετικό τρόπο, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ερώτηση: Ψηφίστηκε ένας νόμος, που λέει, ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές. Πλέον αυτό διαφοροποιείται κατά κάποιο τρόπο;

ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Όχι. Οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι δεσμευτικές και βέβαια θα εξακολουθήσουν να είναι.

Ερώτηση: Δηλαδή, η ΕΕΑ  θα εξακολουθεί να χορηγεί πιστοποιητικά;

ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Βεβαίως και θα χορηγεί πιστοποιητικά και όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες  προϋποθέσεις λόγω παραβάσεων, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, θα υπάρχει ένα πόρισμα ελέγχου το οποίο θα ακολουθεί την πειθαρχική διαδικασία η οποία θα προβλεφθεί από την ΕΠΟ.

Ερώτηση:  Οι εισηγήσεις της ΕΕΑ θα είναι δεσμευτικές για την ΕΠΟ;

ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Νομίζω ναι. Η διαπίστωση, ο έλεγχος και η εξέταση των περιπτώσεων, που συνδέονται με φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς, ανήκει πλήρως στον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό
     
Ερώτηση: Οι ποινές είναι αυτές που ανακοίνωσε η ΕΠΟ, ή έχουν αυστηροποιηθεί;

ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν είναι η ώρα να τις ανακοινώσουμε.  Είναι όμως ένα σύστημα ποινών, που  μας ανακοίνωσε σήμερα η ΕΠΟ, και το οποίο  κατά την άποψη μου είναι απολύτως αποτελεσματικό. Το σύστημα  αυτό θα διαβιβαστεί τώρα στον Υπ. Πολιτισμού-Τουρισμού, για να εγκρίνει τις σχετικές πλέον επεμβάσεις που χρειάζονται, όχι στο Νόμο που ψηφίστηκε, αλλά  στο Ν. 2725/99.

Ερώτηση: Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν θα κλείσει το Αθλητικό Κέντρο του Αγ. Κοσμά, όπως γράφτηκε σήμερα σε μερίδα του τύπου.

ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν τίθεται άμεσο θέμα. Ο Άγιος Κοσμάς, ως έκταση και ως ιδιοκτησία, περνάει στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Δεν αγνοούμε, ότι στον Άγιο Κοσμά φιλοξενούνται οι εθνικές ομάδες, όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου  καθώς και ξένοι αθλητές. Είναι προφανές λοιπόν ότι για να κλείσει αυτή η αθλητική εγκατάσταση, πρέπει να ανοίξει μια άλλη. Η δική μου πρόταση είναι, να γίνει αυτή σε ένα  καταπληκτικό χώρο όπως είναι του Μαρκόπουλου. Αυτό θα εξεταστεί εν καιρώ. Δεν είναι κάτι άμεσο, και προφανώς δεν έχει καμία επίπτωση στην προετοιμασία των ομάδων μας, μέχρι τους Ο.Α αλλά και μετέπειτα.


ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Είχαμε σήμερα μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού. Νομίζω ότι βρήκαμε μία λύση που να ικανοποιεί και τα δύο  μέρη, χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Ίσως γίνεται για πρώτη φορά, σε θέματα που σχετίζονται με το αυτοδιοίκητο του ποδόσφαιρου.

Ερώτηση: Θέλετε να μας πείτε για τη χρυσή τομή που βρήκατε;

ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Αυτό που ενδιαφέρει και τα δύο μέρη είναι ότι πρέπει να εντείνονται οι έλεγχοι, από οποιονδήποτε φορέα και αν γίνονται. Τις ποινές θα τις επιβάλλει η ΕΠΟ.

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ